gevel schilderen

Home » Gevel kaleien

Gevel kaleien: prijs en info

Kaleien is een oude manier om muren te bedekken met een dunne laag kalkpleister. Het geeft de muur een rustieke uitstraling en beschermt tegen weer en vocht. Het heeft verschillende voordelen, zoals bescherming tegen het weer, verbetering van het uiterlijk en een ademend vermogen, en het kost gemiddeld € 25,- tot € 40,- per m².

Wil je je gevel een frisse uitstraling geven en overweeg je om te kaleien? Dan is het handig om te weten wat de kosten en andere belangrijke informatie zijn. Hieronder vind je een overzicht van de prijs en andere relevante details voor het kaleien van je gevel.

Belangrijke informatie: gevel kaleien

 • Kaleien is een oude schildertechniek waarbij kalkpleister met een blokborstel op muren wordt aangebracht.
 • Het kaleien van een gevel biedt bescherming en een rustieke uitstraling, maar kan duurder zijn en beperkte kleuropties hebben.
 • De kosten voor het kaleien van een gevel variëren van € 6,- tot € 8,- per m² bij zelf kopen en € 25,- tot € 40,- per m² bij het inhuren van een professional, inclusief arbeidskosten.
 • Bespaar op de kosten: Start gratis offerteaanvraag!

Wat is kaleien?

Kaleien is een oude schildertechniek waarbij een dunne laag kalkpleister met een blokborstel op muren wordt aangebracht. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor buitenmuren, maar kan ook binnen worden toegepast. Het resultaat is een rustieke uitstraling met een textuur die de structuur van de onderliggende muur behoudt. Kaleien biedt bescherming tegen vocht en weersinvloeden en heeft een ademend karakter, wat betekent dat het vocht van binnen naar buiten kan ontsnappen. Het kan worden toegepast op verschillende soorten ondergronden, zoals baksteen, steen, pleisterwerk en zelfs hout.

Crepi of kaleien?

Crepi en kaleien zijn beide technieken om buitenmuren te bedekken, maar ze hebben verschillende uiterlijken en eigenschappen. Crepi is een moderne afwerking die bestaat uit een dunne laag sierpleister die op de muur wordt aangebracht. Het biedt een gladde en egale afwerking met verschillende kleur- en textuuropties.

Kaleien daarentegen is een meer traditionele techniek waarbij een dunne laag kalkpleister met een blokborstel op de muur wordt aangebracht. Het resultaat is een rustieke uitstraling met een textuur die de structuur van de onderliggende muur behoudt.

Beide technieken bieden bescherming tegen weersinvloeden en kunnen worden toegepast op verschillende soorten ondergronden.

Waarom een gevel kaleien?

Het kaleien van een gevel biedt verschillende voordelen, zoals bescherming tegen weersinvloeden, het creëren van een rustieke uitstraling en het bevorderen van een gezonder binnenklimaat. Deze methode laat de muur ademen en kan eventuele oneffenheden verbergen, waardoor het een populaire keuze is voor zowel esthetische als praktische doeleinden. Maar, het kaleien van een gevel heeft ook nadelen, zoals hogere kosten, regelmatig onderhoud en beperkte kleuropties. Door deze voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen, kun je beslissen of het kaleien van je gevel de juiste keuze is voor jouw woning.

Voordelen en nadelen

Hieronder vind je een overzicht van de voordelen, maar ook de nadelen van een gevel kaleien.

Voordelen

 • Bescherming: Kaleien beschermt je gevel tegen weersinvloeden en voorkomt vochtproblemen.
 • Uiterlijk: Het geeft je gevel een mooie, rustieke uitstraling en kan eventuele oneffenheden verbergen.
 • Ademend vermogen: Kaleien laat de muur ademen, wat helpt bij het voorkomen van vochtproblemen en een gezonder binnenklimaat bevordert.

Nadelen

 • Kosten: Het kan duurder zijn dan andere afwerkingsmethoden, vooral als het door professionals wordt gedaan.
 • Onderhoud: Kaleien vereist regelmatig onderhoud en kan na verloop van tijd opnieuw moeten worden aangebracht.
 • Keuze beperkt: Er zijn beperkte kleuropties beschikbaar bij het kaleien in vergelijking met andere afwerkingen zoals schilderen.

Het is belangrijk om deze voor- en nadelen af te wegen voordat je besluit om je gevel te laten kaleien.

Kosten besparen bij het uitbesteden van je schilderwerk?

Vind een schilder bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes ontvangen

Hoe gevel kaleien?

Wanneer een dakdekker een gevel gaat kaleien, doorloopt hij gewoonlijk een aantal stappen. Door deze stappen zorgvuldig te doorlopen, kan een dakdekker een gevel op een professionele manier kaleien en een mooie, beschermende afwerking bieden.

 • Voorbereiding van de gevel: De dakdekker begint met het grondig reinigen van de gevel om vuil, stof en eventuele losse deeltjes te verwijderen. Dit zorgt voor een goede hechting van de kaleilaag.
 • Reparatie van de gevel: Indien nodig repareert de dakdekker eventuele scheuren, barsten of andere beschadigingen in de gevel.
 • Aanbrengen van de kaleilaag: Vervolgens brengt de dakdekker de kalkpleister aan op de gevel met behulp van een blokborstel of een speciale roller. Hij werkt in dunne lagen en zorgt voor een gelijkmatige verdeling over de gehele oppervlakte.
 • Afwerking: Na het aanbrengen van de kaleilaag kan de dakdekker ervoor kiezen om de gevel te structureren met een borstel of kam, afhankelijk van de gewenste textuur. Dit geeft de gevel een rustieke uitstraling.
 • Droogtijd: Tenslotte laat de dakdekker de kaleilaag voldoende drogen voordat hij eventueel een tweede laag aanbrengt. Het is belangrijk om de droogtijd te respecteren om een duurzaam en mooi resultaat te verkrijgen.

Prijs kaleien: per m2

Wat is de prijs van kaleien?

Als je ervoor kiest om de kalei zelf te kopen, kun je verwachten dat de kosten liggen tussen € 6,- en € 8,- per vierkante meter. Dit is de prijs voor de kalei zelf, die je kunt vinden bij bouwmarkten of speciaalzaken. Als je een professional inhuurt om de gevel te kaleien, liggen de kosten meestal tussen € 25,- en € 40,- per vierkante meter. Deze prijs omvat niet alleen de kosten van de kalei, maar ook de arbeidskosten voor het aanbrengen ervan.

Naast de kosten voor de kalei zelf, kunnen er ook kosten zijn voor extra materiaal zoals borstels, steigers of andere benodigdheden. Deze kosten zijn variabel en kunnen verschillen afhankelijk van de specifieke eisen van het project.

Het is altijd verstandig om offertes van verschillende professionals te vergelijken en rekening te houden met eventuele extra kosten voor materiaal, zodat je een goed beeld krijgt van de totale kosten voor het kaleien van je gevel.

Kostenoverzicht gevel kaleien 2024

Werkzaamheden Prijs*
Zelf kalei kopen € 6,- tot € 8,- per m²
Professionele gevelkaleiën € 25,- tot € 40,- per m²
Kosten voor extra materiaal (borstels, stelling, etc.) Variabel

*Gemiddelde kosten exclusief btw.

Gevel kaleien: zelf doen of uitbesteden

Als je overweegt om je gevel te kaleien, kun je ervoor kiezen om het zelf te doen of het uit te besteden aan een professional. Hier zijn enkele dingen om te overwegen:

Zelf doen:

 • Het zelf kopen van kalei kan goedkoper zijn, omdat je geen arbeidskosten hoeft te betalen.
 • Je hebt controle over het proces en kunt het op je eigen tempo doen.
 • Het kan een leuke doe-het-zelfproject zijn als je handig bent en ervaring hebt met klussen.

Uitbesteden:

 • Het inhuren van een professional kan zorgen voor een kwalitatief hoogstaand resultaat, omdat zij ervaring hebben en de juiste technieken kennen.
 • Je bespaart tijd en moeite, omdat de professional het werk voor je doet.
 • Professionals hebben toegang tot hoogwaardige materialen en kunnen advies geven over de beste opties voor jouw gevel.

Het is belangrijk om je budget, vaardigheden en tijd te overwegen bij het nemen van deze beslissing. Als je twijfelt, kun je altijd offertes aanvragen en advies inwinnen bij verschillende professionals voordat je een keuze maakt.

Kaleien of schilderen?

Kaleien Schilderen
 • Kaleien geeft je gevel een rustieke uitstraling en behoudt de textuur van de onderliggende muur.
 • Het biedt bescherming tegen weersinvloeden en kan vochtproblemen helpen voorkomen.
 • Kalei kan wat duurder zijn en vereist mogelijk regelmatig onderhoud, maar het kan een goede optie zijn als je op zoek bent naar een natuurlijke uitstraling.
 • Schilderen biedt meer kleuropties en een strakkere, gelijkmatige afwerking.
 • Het kan een betaalbare optie zijn en vereist over het algemeen minder onderhoud dan kalei.
 • Als je op zoek bent naar een moderne uitstraling of specifieke kleuren, kan schilderen de beste keuze zijn.

Gevel laten kaleien? Doe gratis een offerteaanvraag!

Als je hebt besloten om je gevel te laten kaleien, kun je genieten van een vernieuwde uitstraling en bescherming tegen weer en vocht. Vergeet niet om offertes te vergelijken en advies in te winnen bij professionals voordat je aan de slag gaat. Zo kun je zeker zijn van een mooi en duurzaam resultaat voor je huis.

Hoe doe je dat?

Vul het onderstaande vruhblijvende offerteformulier in en kom snel en makkelijk in contact met schilders bij jou in de regio. Je bespaart tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken