Besparen op trapgat schilderen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis & vrijblijvend

Home » Trapgat schilderen

Trapgat schilderen

Eén van de meest gevreesde onderdelen in huis om te schilderen, is het trapgat. Een trapgat schilderen kost veel tijd, is door de hoogte vaak een lastige opgave en bovendien gebruik je het trapgat meerdere keren per dag en moet het dus niet te lang duren. Dat is de reden waarom veel mensen dit uitbesteden aan een vakman. Benieuwd wat dit kost?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijsopgaven van experts in jouw regio. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina lees je over het schilderen van het trapgat. Waar moet je rekening mee houden als je een trapgat laat schilderen? En wat kost het als je een schilder inhuurt? Tot slot vind je hier handige tips voor als je zelf aan de slag gaat!trapgat schilderen

Waarom een trapgat schilderen?

Als je wilt dat jouw hal er netjes uitziet, is het belangrijk om ook het trapgat te schilderen. Dit bestaat uit de trap, de leuning en de wand naast de trap. Vooral het schilderen van de muur in het trappengat is lastig. Door de hoogte en het trapgat is dit maar lastig te bereiken.

Door je trapgat te schilderen breng je kleur en sfeer in je hal. Hierdoor stijgt jouw woongenot en laat je een goede eerste indruk achter op gasten. Ook kun je door het trappengat te verven, de ruimte een stuk lichter en ruimtelijker maken.

De grootste voordelen op een rij:

 • Het vergroot je woongenot.
 • Je laat een goede eerste indruk achter bij gasten.
 • Goed schilderwerk verhoogt de waarde van je woning.
 • Het maakt een kleine hal lichter en ruimtelijker.

Schilder inschakelen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een schilder bij jou uit de buurt!

Wat kost het schilderen van een trappengat?

De kosten voor het schilderen van een trapgat zijn afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst speelt het uurtarief van de schilders een rol: gemiddeld ligt dit tussen de €35,- tot €40,- per uur. Afhankelijk van jouw locatie en het seizoen kan het uurtarief flink verschillen. Meer hierover lees je op de pagina schilderwerken prijs.

Gemiddeld liggen de totale kosten tussen de €300,- tot €1.000,-.

Laat je alleen de traptreden verven, dan zullen de kosten eerder rond de €300,- uitvallen. Maar als je het complete trappengat, de trap, de muur en de leuning laat verven dan kun je rekening houden met kosten die dichter bij de €1.000,- liggen.

Trapgat schilderen: kosten 2024

Omschrijving Gemiddelde prijs*
Schilders €35,- tot €40,- per uur
Gemiddelde totaalkosten trapgat €300,- tot €1.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, die per schilder kunnen verschillen. Exacte prijsindicatie ontvangen? Vergelijk dan gratis offertes!

Trapgat verven en besparen op de kosten?

Vind snel een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!

Hoe trapgat schilderen: wat komt erbij kijken?

Door de hoogte en de trap, is het schilderen van een trappengat niet eenvoudig. Je hebt te maken met verschillende materialen, dus hebt verschillende verfsoorten nodig. Bovendien heb je ook te maken met veiligheid, en is het belangrijk om een slijtvaste verf te gebruiken op de traptreden. Om toch een hoog trapgat te kunnen verven kun je gebruik maken van verschillende hulpmiddelen, zoals speciale ladders of steigers die je over het trapgat kunt plaatsen.

Hieronder lees je meer wat er bij het verven van een trappengat komt kijken. Wil jij hier de hulp van een ervaren schilder voor inschakelen? Vergelijk dan snel gratis offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

1. Welke verfsoorten heb je nodig?

Laat je het complete trapgat schilderen, dan heb je verschillende soorten verf nodig. We raden je aan om niet te bezuinigen op de kwaliteit van de verf: dit voorkomt dat je onnodig veel lagen moet aanbrengen en zorgt dus voor het mooiste resultaat. Als je een vakman inhuurt, dan geeft deze je een persoonlijk advies met betrekking tot de verschillende verfsoorten voor binnenschilderwerken.

Je hebt onder meer deze verf nodig:

 • Grondverf: voor zowel de trap, de leuning als het plafond.
 • Speciale trapverf: deze is goed bestand tegen slijtage en voorkomt dat de verf snel begint te slijten.
 • Verf: voor de leuning en het plafond.
 • Muurverf: voor de muren, in een kleur naar keuze.

2. Hoog trapgat schilderen: hulpmiddelen

Heb je te maken met een hoog trapgat? Dit kun je niet zonder handige hupmiddelen: het bovenste gedeelte is namelijk niet zomaar te bereiken.

Hoe kun je een hoog trapgat schilderen?

 • Een lange lat: door deze aan je kwast of roller te binden is het toch mogelijk om in de hoogte te schilderen.
 • Plank boven het trapgat: door een brede plank via de overloop horizontaal tegen de muur te schuiven kun je de muur beter bereiken. Zorg er wel voor dat deze plank gestut is, zodat hij niet naar beneden zakt.
 • Steiger huren: een veiligere optie is het plaatsen van een speciale steiger. Deze heeft poten op verschillende traptreden en past dus precies in jouw trapgat.
 • Ladder vanaf de overloop of traptreden: plaats een ladder vanaf de overloop tegen de muur aan of zet een reformladder neer met poten op verschillende traptreden.

trapgat verven

3. Trap met vloerbedekking

Wil jij het trapgat schilderen maar heb je een trap met vloerbedekking? Dit is een uitdaging: je wilt immers dat de muur goed geverfd wordt, zonder dat er verf op de vloerbedekking terecht komt.

Hoe doe je dit?

We raden niet aan om de trap alleen met schilder tape af te plakken. Gebruik een zeil of oude kranten en plak dit zo goed mogelijk af. Plaats nu een liniaal of lijmkam strak langs de trap en gebruik deze om de vloerbedekking zoveel mogelijk weg te duwen. Zo kun je de muur schilderen zonder dat er verf op het tapijt komt.

4. Welke kleur voor het trappengat?

Je kiest zelf welke kleur jouw trapgat krijgt. De meeste mensen kiezen voor een lichte kleur. Een trappengat is van zichzelf aardig donker, en door met lichte kleuren te werken kun je de ruimte een stuk groter laten lijken.

Wil je juist een blikvanger van je trap maken, dan kun je ook kiezen voor opvallende of juist contrasterende kleuren: kies iets dat past bij jouw interieur en je weet zeker dat dit je woongenot zoveel mogelijk verhoogt. Kom je er niet helemaal uit? een schildersbedrijf geeft graag advies.

Trapgat laten schilderen door een vakman?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de schilderkosten!

Gratis offertes vergelijken

Zelf trapgat schilderen? Handige tips!

Ga je zelf aan de slag met het verven van het trapgat? Hieronder geven we je een paar praktische tips, zodat je tot het mooiste eindresultaat komt.

 • Tip 1: werk met twee personen. Er zitten altijd risico’s verbonden aan het werken op hoogte, zeker in of boven het trapgat. Door samen te werken kun je zorgen dat de ladder stevig staat en verklein je de kans dat iemand naar beneden valt.
 • Tip 2: neem de tijd om de trap goed af te plakken. Dit lijkt een onnodig klusje, maar als de verf op de trap terecht komt is dit nog lastig te verwijderen. Door je goed voor te bereiden bespaar jij jezelf straks veel werk!
 • Tip 3: gebruik een liniaal of lijmkam om te schilderen in hoeken. Onder schilder tape kan best verf terecht komen, met een liniaal kun je dus strakker en preciezer werken.

Zie je het toch niet zitten om het trappengat zelf te verven? Vraag dan gratis offertes aan!

Het vervolg: de traphal schilderen

Het trapgat is slechts een gedeelte van de traphal. Na het schilderen van de trapgat kun je dus overwegen om de hele traphal mee te nemen. We geven je graag enkele stappen voor het schilderen hiervan.

Voorbereiding

Begin met het voorbereiden van het gebied. Dek de geschilderde trap en trapgat zorgvuldig af met afdekzeil of plastic folie om ze te beschermen tegen verfspatten. Gebruik schilderstape om de randen waar de muur het trapgat ontmoet nauwkeurig af te plakken. Zorg dat alle oppervlakken die je niet wilt schilderen, zoals plinten, lichtschakelaars en deurlijsten, ook afgeplakt zijn. Reinig vervolgens de muren van de traphal; verwijder stof, vuil en eventuele spinnenwebben, en vul eventuele gaten of scheuren in de muur.

Schilderen van de traphal

Kies de juiste verf uit voor de traphal. Overweeg een duurzame, makkelijk schoon te maken verf, aangezien traphallen vaak veel gebruikt worden en gevoelig zijn voor slijtage. Begin met het schilderen van de hoeken en randen met een kwast, een proces dat bekend staat als ‘afkanten’. Dit zorgt voor een nauwkeurige afwerking langs plafonds, vloeren, en de randen. Na het afkanten, gebruik je een roller om de grotere oppervlakken van de muren te bedekken. Werk in secties en rol de verf gelijkmatig uit om strepen te voorkomen. Voor hogere delen kun je een verlengde roller gebruiken.

Afwerking en schoonmaken

Nadat je alle delen van de traphal hebt geschilderd, laat je de verf volledig drogen. De droogtijd kan variëren afhankelijk van het type verf en de luchtvochtigheid in je huis. Verwijder zodra de verf droog is, de schilderstape langzaam en voorzichtig om strakke lijnen te garanderen. Ruim alle schildersmaterialen op, doe het afdekzeil weg, en verwijder alle bescherming van de trap en het trapgat. Controleer ten slotte het eindresultaat en doe eventuele retouches indien nodig om een naadloze overgang tussen het trapgat en de traphal te verzekeren.

Voordelen professionele schilder inhuren

Schilderen in een trapgat is niet eenvoudig. Het vereist een goede voorbereiding en veel tijd en energie. Daarom kiezen veel mensen ervoor dit uit te besteden aan een ervaren schilder. Behalve dat dit je tijd en energie bespaart, weet je ook nog eens zeker dat de werkzaamheden zo snel mogelijk zijn afgerond!

De grootste voordelen van het inhuren van een vakman:

 • Je bespaart jezelf heel veel waardevolle tijd en energie.
 • Je weet zeker dat het trapgat zo snel mogelijk geschilderd is.
 • Een vakman gebruikt goede kwaliteitsverf die lang meegaat.
 • De schilder geeft je een persoonlijk advies.
 • Je profiteert van een verlaagd btw-tarief.

trappengat schilderen

Trapgat laten schilderen? Bespaar op de kosten!

De meeste mensen kiezen ervoor het trapgat te laten schilderen. Goed idee: want alleen dan ben je verzekerd van het mooiste eindresultaat. Bovendien hoef je zelf geen gevaarlijke capriolen uit te halen op de trap en weet je zeker dat niemand van de trap valt! Op zoek naar een schilder bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Hierna krijg je zo snel mogelijk meerdere offertes toegestuurd, tot wel 5 stuks! Het is nu aan jou om de verschillende aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs. Je offerteaanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen!

Gratis offertes vergelijken