Besparen op binnenschilderwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis & vrijblijvend


Home » Binnenschilderwerken

Binnenschilderwerken

De binnenschilderwerken hebben een grote invloed op de stijl van je huis. Het gaat hierbij om het schilderwerk op muren en plafonds, maar ook op deurkozijnen, vloeren en trappen. Met de kleur en de gekozen verftechniek bepaal jij hoe je huis er van binnen uitziet. Heb jij hier hulp van een schilder bij nodig?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag krijg je zo snel mogelijk tot 5 offertes van experts in jouw regio. Vergelijk en kies de schilder met het beste aanbod!

Op deze pagina lees je meer over de vele mogelijkheden van binnenschilderwerken. Je leest wat een schilder voor je kan betekenen en krijgt een indicatie van de kosten. Tot slot vind je handige tips als je zelf je huis van binnen gaat schilderen.Waaruit bestaat binnenschilderwerk?

Binnenschilderwerken zijn een breed begrip. Hieronder vallen alle schilderwerken aan je woning die aan dingen binnenshuis gedaan worden. Het gaat hierbij dus om het schilderwerk op muren en plafonds, maar ook het schilderen van deuren, vloeren en keukens.

Hieronder lees je meer over de verschillende onderdelen van het binnenschilderwerk.

schilderwerken

Binnenmuren schilderen

De binnenmuren hebben een grote invloed op de stijl van je woonkamer, studeerkamer of slaapkamer. Het wordt vaak gezien als doe-het-zelf klus, maar het schilderen van de binnenmuren is pas écht mooi als je dit door een vakman laat doen. Je hebt dan geen last van strepen of druipers op de muur. De vakman plakt bovendien alle randen en plinten heel netjes af, zodat je verzekerd bent van een strak resultaat. De gemiddelde kosten liggen rond de €15,- tot €20,- per m².

Binnendeuren schilderen

Zien je binnendeuren er oud en versleten uit? Vervangen is echt nog niet nodig: met een nieuwe verflaag zijn ze weer als nieuw. Het verven van binnendeuren kun je doen op het moment dat ze verouderd zijn, of op het moment dat je de sfeer in huis wilt veranderen. Witte deuren zijn al jarenlang populair, maar ook zwarte deuren geven je huis een hele stijlvolle uitstraling. Je betaalt gemiddeld €70,- tot €110,- per deur.

Vloer schilderen

Wist je dat het ook mogelijk is om je vloer te schilderen? Dit vereist een goede voorbereiding, omdat je alle meubels moet weghalen. Ook is het belangrijk om de vloer goed te schuren en te ontvetten. Het oppervlak wordt intensief belopen, dus de schilder gebruikt hiervoor een hele goede slijtvaste verf. Je kunt houten vloeren schilderen, maar het is ook mogelijk om je betonvloer te laten schilderen!

Trap schilderen

Het schilderen van de trap is één van de meest gevreesde klussen in huis. Niet gek, want ook dit binnenschilderwerk vereist een hele goede voorbereiding. Het schuren en lakken van de trap is een zware klus die bovendien lang duurt. Omdat je nog steeds de trap moet kunnen gebruiken moet je de traptreden namelijk om en om schilderen. Dit is de reden dat de meeste mensen een schilder inhuren voor het verven van de trap. Voor het verven van een trap kun je rekenen op gemiddeld €20,- per traptrede. Voor het schilderen van het trapgat betaal je gemiddeld tussen de €300,- en €1000,-.

Keuken verven

Met een frisse laag verf ziet ook je keuken er weer als nieuw uit. Je kunt je de muren in je keuken laten verven, maar ook de keukenkasten zelf zijn af en toe aan een make-over toe. Geef ze een lichte kleur om de ruimte groter te laten lijken, of kies voor een donkere verf voor een knussere uitstraling. In de keuken gebruikt een schilder afwasbare verf, zodat het mogelijk is om etensresten en andere vlekken gemakkelijk te verwijderen.

badkamer verven

Geef je badkamer een opknapbeurt met een frisse laag verf. Of je nu de muren wilt opfrissen of de kasten een make-over wilt geven, je badkamer verven kan wonderen doen. Kies voor lichte kleuren om de ruimte groter te laten lijken, of ga voor donkere tinten voor een gezellige sfeer. Zorg ervoor dat je afwasbare verf gebruikt, zodat je gemakkelijk vlekken kunt verwijderen en je badkamer er altijd stralend uitziet.

schilderwerken

Prijs binnenschilderwerken

Wat is de prijs van binnenschilderwerken? Dat verschilt per onderdeel. Voor de muren en plafonds betaal je gemiddeld €15,- tot €20,- terwijl de kosten voor het verven van een trap rond de €20,- per traptrede beginnen. De prijs kan oplopen als de vorm van de trap verschilt, afhankelijk van de vorm van de trap en het soort trap. Het schilderen van een dichte trap is bijvoorbeeld duurder dan het schilderen van een open trap.

Voor het schilderen van deuren liggen de gemiddelde kosten rond de €70,- tot €110,- per deur en voor de ramen betaal je ongeveer €15,- tot €25,- per m².

Houd er rekening mee dat de prijs van schilderwerken kunnen variëren.

Ben je niet op zoek naar een binnenschilder maar wil je meer weten over buitenschilderwerk en de prijzen? Lees het hier.

Prijzen binnenschilderwerk in 2024

Type schilderwerk Gemiddelde prijs *
Muren en plafonds schilderen €15,- tot €20,- per m²
Trap schilderen Vanaf €20,- per traptrede
Deuren schilderen €70,- tot €110,- per deur
Ramen schilderen €15,- tot €25,- per m²

* Let op: dit zijn gemiddelde tarieven. Vraag gratis offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Huis laten schilderen door een ervaren schildersbedrijf?

Vind een vakman in jouw regio en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

Welke keuzes bepalen de kosten van binnenschilderwerk?

De prijs van de schilderwerken varieert en er zijn een aantal keuzes die je zelf maakt die de kostprijs beïnvloeden. Het soort verf speelt een grote rol, net zoals de arbeidskosten. Daar gaan we hieronder nog verder op in. Wil je de exacte prijs weten van de verschillende binnenschilderwerken? Vraag dan gratis offertes aan!

Soort verf

De verfsoort hangt af van het type schilderwerk dat je laat uitvoeren en dit is wel een belangrijke keuze: wil je verzekerd zijn van een lang en duurzaam resultaat dan moet je investeren in goede verf. Niet zomaar de goedkoopste dus.

Welke verf heb je nodig?

Voor de meeste schilderwerken is grondverf nodig. Dit zorgt voor een strak en net resultaat. De kosten hiervan liggen rond de €25,- tot €50,- per liter. De afwerking doe je met dekkende verf, wat gemiddeld €20,- tot €50,- per liter kost. Voor muren en plafonds is het ook mogelijk om latex voor binnen te gebruiken. De prijzen hiervan liggen rond de €4,- tot €10,- per liter.

Uurloon schilder

Het uurloon van een schilder ligt tussen de €35,- tot €40,-. Soms wordt er een vaste prijs per vierkante meter in rekening gebracht, dit ligt ronde de €30,- tot €35,-. Bij kleine, complexere klussen gaat het vaak om een prijs per uur, terwijl bij grote eenvoudige klussen vaak een prijs per vierkante meter wordt gerekend. Dan gaat het vooral om het sauzen van muren en plafonds.

schilderwerken

Waarom goed binnenschilderwerk belangrijk is

De binnenschilderwerken hebben twee belangrijke doelen:

  • Het zorgt voor een verzorgde en mooie uitstraling.
  • Het beschermt de woning.

Neem het schilderwerk op de trap: dit ziet er mooi en stijlvol uit, maar het zorgt er ook voor dat je het hout beschermt tegen slijtage. Dat voorkomt bovendien uitglijden en het risico op gevaar in huis verkleint.

Is het binnenschilderwerk verouderd? Dit merk je aan strepen op de muur, afbladderende verf van de ramen of deuren en een verkleurd plafond. Dit zorgt ervoor dat de binnenkant van je huis er al snel slordig of onverzorgd uitziet. Door het binnenschilderwerk te vernieuwen kun jij je woongenot verhogen.

Binnenschilderwerken: een stappenplan

Benieuwd hoe een schilder te werk gaat bij het schilderen van huizen? Hieronder geven we het voorbeeld van een stappenplan voor binnenschilderwerk.

  • Stap 1: de voorbereiding. Dit bestaat vooral uit het afdekken en afplakken van vloeren, meubelstukken en plinten die je niet geverfd wil hebben. Als je een schilder inhuurt kan hij dit voor je doen. Je kunt ook zelf helpen door alvast de plinten af te plakken.
  • Stap 2: grondverf. In veel gevallen wordt hierna eerst de grondverf aangebracht. Dit zorgt straks voor een mooi en strak resultaat.
  • Stap 3: afdeklaag. Hierna volgt de laag met de gewenste kleur. Deze wordt vaak in 1-2 lagen aangebracht, afhankelijk van de dekking.

Binnenschilderwerk zelf doen? Tips en tricks

Met een goede voorbereiding is het mogelijk om zelf het binnenschilderwerk uit te voeren. Wel raden we je aan om te investeren in kwalitatieve verf en materialen.

Hieronder vind je praktische tips voor als je zelf aan de slag gaat:

  • Zorg ervoor dat de wanden goed vlak zijn: zelfs kleine oneffenheden vallen erg op in schilderwerk. Dicht alle gaten en naden met vuller en schuur de wand zodat het goed vlak is.
  • Maak de ondergrond vrij van vet en vuil! Dit tast je schilderwerk erg aan en zorgt voor een slordig resultaat. Haal ook eventuele spinnenwebben en stof aan de bovenkant van je muur weg voor je aan de slag gaat.
  • Gaat het om een groot oppervlak? Breng de verf horizontaal aan en verdeel deze in verticale bewegingen over de muur, zodat je geen strepen krijgt.
  • Klaar met schilderen? Plaats de kwasten en rollers in water zodat ze niet uitharden.

Goedkoop je schildersklus uitbesteden?

Vind een goedkope schilder bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes ontvangen

Bespaartips: zo bespaar je op je binnenschilderwerken

Besparen op binnenschilderwerken? Dat is mogelijk, ook als je een ervaren schilder inschakelt! Hieronder gaan we in op een paar praktische manieren om te besparen op de kostprijs. Heb je hulp nodig bij het vinden van een schildersbedrijf? Vergelijk dan gratis offertes!

Laag btw-tarief

Wanneer je schilderwerk aan je huis laat uitvoeren, dan profiteer je van een verlaagd btw-tarief van slechts 6%. Een belangrijke voorwaarde hiervoor, is dat je woning minimaal 10 jaar oud is en gebruikt wordt als privéwoning. Meer over het verlaagde btw-tarief vind je op belgium.be

Doe zelf de voorbereiding

Help zelf mee om tijd te besparen! Zo houd je de arbeidskosten zo laag mogelijk, omdat de schilder sneller klaar is. Zo kun je zelf voorbereidende werkzaamheden uitvoeren. Denk aan het afplakken van plinten en muren of het aanbrengen van grondverf. Het scheelt ook enorm als je van tevoren alvast het oppervlak schoon en vetvrij maakt.

Winterschilder

Het inhuren van een winterschilder bespaart je al snel tot wel 30% op de kostprijs. In de winter hebben schilders minder klussen, waardoor ze hun diensten tegen een lager tarief aanbieden. Door je huis in de winter te laten schilderen bespaar je dus gemakkelijk op de prijs!

Binnenschilderwerken combineren

Veel schilders bieden een kwantumkorting aan. Hoe groter de totale klus, des te lager de prijs per vierkante meter die je betaalt. Door meerdere binnschilderwerken met elkaar te combineren bespaar je dus uiteindelijk op de totaalprijs!

schilderwerken

Binnenschilderwerken laten doen? Vergelijk offertes!

Wil je de binnenschilderwerken zo netjes mogelijk laten afwerken? Schakel dan een ervaren schilder in! Hij geeft een persoonlijk advies met betrekking tot kleur en techniek en hebben de schilderwerken in een mum van tijd afgerond. Wil jij ook een schildersbedrijf inhuren?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag krijg je zo snel mogelijk meerdere offertes toegestuurd, van schilders in jouw regio. Vergelijk de gratis offertes en kies het schildersbedrijf met het beste aanbod: zo bespaar je tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken