Besparen op buitenschilderwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis & vrijblijvend


Home » Buitenschilderwerken

Buitenschilderwerken

Veel mensen zien op tegen hun buitenschilderwerk. Begrijpelijk, want het is een klus die heel precies moet worden uitgevoerd. Het hout moet immers goed beschermd blijven en het is wel zo fijn als je huis er door een frisse verflaag netjes en verzorgd uitziet. Benieuwd naar de kosten van buitenschilderwerken?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende vakmannen in jouw regio. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod!

Op deze pagina lees je meer over buitenschilderwerk. Je vindt hier informatie over de levensduur van de verf, de verschillende soorten schilderwerken die regelmatig worden uitgevoerd en je vindt informatie over de bijbehorende kosten. Tot slot krijg je ook handige bespaartips!Hoe lang gaat buitenschilderwerk mee?

Buitenverf gaat steeds langer mee, waardoor je buitenschilderwerken nog maar eens elke 7 tot 10 jaar hoeft te vernieuwen. Hierna begint het af te bladderen of te poederen, waardoor het hout niet meer optimaal beschermd is tegen neerslag. Bij beschadigingen is het belangrijk om buitenschilderwerken al eerder te vernieuwen.

Houd er wel rekening mee dat het buitenschilderwerk goed onderhouden moet worden om deze levensduur te behalen. Maak het hout elk jaar schoon met een zachte doen en controleer het regelmatig op beschadigingen. Herstel deze direct om grotere problemen te voorkomen.

Benieuwd naar de exacte kosten van buitenschilderwerk? Vergelijk gratis offertes

Wat is de beste periode om buiten te schilderen?

Buitenschilderwerk: tot wanneer kan je dit aanbrengen? In principe kun je het hele jaar door schilderwerk buiten aanbrengen. De beste periode is tussen april en oktober bij een temperatuur tussen de 10 tot 25 graden. Is het warmer dan droogt de verf te snel, waardoor er strepen ontstaan. Bij kouder weer droogt de verf juist weer te langzaam, waardoor je ook niet verzekerd bent van het beste resultaat.

Toch wordt de kwaliteit van verf nog steeds beter, waardoor het mogelijk is om ook in de winter je huis te laten schilderen. Kies dan wel voor een ervaren schilder die werkt met geschikte materialen. Meer informatie over huis schilderen lees je hier.

Buitenschilderwerken

Wat kost buitenschilderwerk?

Buitenschilderwerk kost ongeveer €35,- tot €40,- per m² of €40,- tot €45,- per uur. De prijs is afhankelijk van het soort schilderwerk. Bij het schilderen van de gevel brengt de schilder voor het schilderwerk vaak een prijs per vierkante meter in rekening. Bij het verven van de ramen gaat het vaak om een uurprijs.

De prijs van schilderwerken is dus afhankelijk van de specifieke werkzaamheden, de voorbereiding die nodig is en de gebruikte verfsoorten. Hoe meer verflagen je wilt aanbrengen, des te hoger de kosten.

Tarief buitenschilder 2024

Prijsconstructie Gemiddelde tarief*
Per m² €35,- tot €40,
Per uur €40,- tot €45,-

*Let op: dit zijn richtprijzen. Vraag gratis offertes aan en bespaar op de kosten.

Wil jij je gevel laten schilderen? De totaalprijs is afhankelijk van de afmetingen. Voor een appartement ligt de prijs rond de €800,- tot €2.500,-. Bij een hoekwoning betaal je ongeveer €1.500,- tot €3.000,-.

Buitenschilderwerk: kosten 2024

Buitenschilderwerk Gemiddelde prijzen*
Appartement €800,- tot €2.500,-
Tussenwoning €1.000,- tot €2.000,-
Hoekwoning €1.500,- tot €3.000,-
Vrijstaande woning €4.000,- tot €12.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kostprijzen.

Besparen op de kosten van je buitenschilderwerk?

Vergelijk gratis offertes en kies voor de goedkoopste buitenschilder!

Gratis offertes vergelijken

Wat doet een buitenschilder?

Een buitenschilder voert verschillende buitenschilderwerken uit. Veel mensen laten hun ramen verven door een vakman, maar je kunt hem ook inschakelen voor het schilderen van de gevel, de schuttingen of de garagepoort.

Hieronder staan de meest voorkomende buitenschilderwerken:

 • Ramen: bij houten ramen is het belangrijk om het buitenschilderwerk regelmatig te vernieuwen. De vakman bereid het oppervlak voor en verwijdert houtrot. Ook pvc ramen kun je schilderen.
 • Buitenmuren en gevels: door buitenmuren te schilderen geef je het een egale en rustige uitstraling. Bovendien beschermt de verf de buitenmuur tegen vocht en neerslag.
 • Buitendeuren: ook houten buitendeuren moeten regelmatig geverfd worden. De vakman tilt de deur uit het kozijn en schildert deze horizontaal.
 • Dakkapellen: het verven van dakkapellen besteed je best uit aan een vakman, omdat het werken op hoogte risico’s met zich meebrengt. De specialist gebruikt een steiger om jouw dakkapel te verven.
 • Tuinhuizen: laat je tuinhuis schilderen om deze een frisse kleur te geven, of om kwetsbaar hout te beschermen tegen vocht.
 • Schuttingen: het verven van een schutting transformeert de uitstraling van je tuin en zorgt voor rust een eenheid.
 • Garagepoorten: bescherm houten garagepoorten ook tegen vocht en neerslag door deze regelmatig opnieuw te verven.

Buitenschilderwerken ramen schilderen

Buitenschilderwerk: stappenplan

Benieuwd hoe een schilder buiten te werk gaat? Hieronder vind je het stappenplan van een vakman. Natuurlijk verschillen de werkzaamheden per schilder, maar in grote lijnen doorloopt elke vakman deze 4 stappen.

 • Stap 1: voorbereiding. Dit is belangrijk, omdat de nieuwe verflaag anders niet goed hecht. De voorbereiding bij houten elementen bestaat uit een controle van het oppervlak en eventueel het verwijderen van houtrot. De vakman verwijdert het houtrot met een spatel, en vult het gat daarna op met houtvuller.
 • Stap 2: afplakken. Bij het verven van de gevel of andere buitenmuren plakt de vakman alle ramen en deuren af, zodat deze niet per ongeluk geschilderd worden.
 • Stap 3: grondlaag. De eerste verflaag die aangebracht wordt is de grondlaag. Deze vult oneffenheden op en zorgt ervoor dat de eindlaag straks netjes en egaal aangebracht wordt.
 • Stap 4: eindlaag. Als de grondverf goed gedroogd is gaat de vakman verder met de eindlaag in de gewenste kleur. Eventueel wordt deze in twee lagen aangebracht voor het mooiste eindresultaat.

Schilder inhuren voor jouw buitenschilderwerk?

Vind snel een goedkope schilder bij jou in de buurt en bespaar op de kosten!

Buitenschilderwerk zelf doen? Een aantal aandachtspunten!

Natuurlijk is het mogelijk om zelf je aan de slag te gaan. We geven je een paar handige tips voor je buitenschilderwerk. Zorg bijvoorbeeld voor een goede voorbereiding, zodat je zeker weet dat de verf goed hecht en dat het oppervlak beschermd is tegen neerslag.

Houd ook rekening met de weersomstandigheden. Ga niet schilderen als het regent of mistig is, maar het is ook niet verstandig om te verven in de volle zon omdat de verf dan te snel droogt. Tape je bepaalde onderdelen op de muur af, dan raden we je aan de tape direct na het schilderen te verwijderen en niet te wachten tot de verf droog is. Als je hier te lang mee wacht dan kan het de verflaag beschadigen.

Een laatste tip die we je geven is: kies een witte grondverf als je kiest voor een lichte kleur, en een grijze grondverf als je een donkere kleur verf wilt aanbrengen.

Besparen op schilderwerken buiten? Handige tips!

Je hoeft echt niet veel geld te investeren in kwalitatief buitenschilderwerk. Er zijn namelijk meerdere manieren om de kosten zo laag mogelijk te houden. Door voorbereidende werkzaamheden zelf uit te voeren kan de vakman bijvoorbeeld direct aan het werk, en houd je de arbeidskosten laag. Een andere optie is kiezen voor een winterschilder.

Zo bespaar jij op de kosten van je buitenschilderwerk:

 • Kies altijd voor een vakman bij jou in de buurt om te besparen op voorrijkosten.
 • Voer voorbereidende werkzaamheden zelf uit zodat de schilder direct aan de slag kan.
 • Schakel een winterschilder in zodat je een lagere uurprijs verwacht.
 • Vergelijk de prijzen van meerdere schilders en kies het beste aanbod.
Bij een huis van 10 jaar of ouder profiteer je van een verlaagd btw-tarief van slechts 6%! Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat het gaat om een privéwoning. Werk je vanuit huis, dan mag je maximaal 30% van de ruimte gebruiken om je beroep uit te oefenen. Meer weten? Lees dan verder op belgium.be

Winterschilder inschakelen

De meeste mensen kiezen ervoor om hun huis in de zomer of lente te schilderen. Hierdoor hebben veel buitenschilders in de winter minder klussen. Om deze reden bieden zij zichzelf aan als winterschilder. Je betaalt dan een gereduceerd tarief ten opzichte van in het voorjaar.

Wat bespaar ik met een winterschilder?

Veel winterschilders bieden in de winter een korting van ongeveer 30% aan! Dit is afhankelijk van het soort buitenschilderwerk dat je uit laat voeren.

Buitschilderwerken buitenschilder

Buitenschilderwerken nodig? Gratis schilder offertes vergelijken!

Wil jij buitenschilderwerken van hoge kwaliteit? Kies dan voor de hulp van een ervaren buitenschilder! Of je nu je ramen laat schilderen of je gevel wilt verven: een schilder zorgt voor een goede voorbereiding en een uitstekende afwerking. Zo gaan jouw buitenschilderwerken zo lang mogelijk mee! Op zoek naar een vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Zo krijg je zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende buitenschilders in je mailbox. Kies zelf voor de offerte met het buitenschilderwerk voor de scherpste prijs en je bespaart tot wel 40% op de kosten! Deze offerteaanvraag is gratis én vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken