Besparen op schilderwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis & vrijblijvend

Home » Schilderwerken

Schilderwerken

Schilderwerk is een mooie manier om de binnen- en buitenkant van je huis netjes af te werken. Schilders hebben je muren, plafonds of gevel in een mum van tijd geschilderd, zodat je woning er weer netjes en verzorgd uitziet. Wil je de schilderwerken het liefst uitbesteden aan een professionele schilder?

Je vindt op deze pagina meer informatie over de verschillende schilderwerken en wat het voordeel hiervan is. Ook krijg je een beeld van de gemiddelde kosten en lees je over de verschillende mogelijkheden.Wat zijn de voordelen van schilderwerk?

Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor schilderwerk in huis, is omdat het goedkoop is. Het is voordeliger dan bijvoorbeeld stucen en zorgt toch voor een mooi strak en egaal resultaat. Je hebt de keuze uit praktisch elke kleur die maar bestaat en bepaalt zo zelf welke uitstraling je aan de ruimte geeft.

De grootste voordelen op een rij:

 • Het is goedkoop.
 • Heel veel kleurvariatie.
 • Beschadigingen zijn eenvoudig te herstellen.
 • Schilderwerk buiten beschermt het hout.

schilderwerken

Veelvoorkomende schilderwerken

Schilders voeren heel veel verschillende schilderwerken uit. Eén van de meest voorkomende werkzaamheden is het schilderen van de muur of het plafond. Dit is vaak binnen een dag gedaan en transformeert de ruimte compleet. Maar ook het verven van ramen en het repareren van houtrot wordt regelmatig uitgevoerd. Met een snelle reparatie of andere herstelwerkzaamheden voorkom je dat je straks het hele raam moet vervangen, omdat de nieuwe verflaag het hout goed beschermt.

Dit zijn de meest voorkomende schilderwerken:

 • Het schilderen van muren en plafonds.
 • Het verven trappen, ramen en het trapgat schilderen.
 • Saus- en spuitwerk.
 • Herstel van een beschadigde verflaag.
 • Houtrot repareren

Wat kost schilderwerk?

Schilderwerken zijn misschien wel de goedkoopste manier om je huis netjes af te werken. Voor het schilderwerk in huis betaal je de schilder een prijs van gemiddeld €35,- tot €40,- per uur en voor buitenshuis ligt het uurtarief rond de €40,- tot €50,-.

De prijzen voor specifieke werkzaamheden vind je in onderstaande tabel.

Op deze pagina’s vind je alle informatie over de prijs van schilderwerken en schilders vergelijken!

Prijzen voor schilderwerken 2024

Omschrijving Richtprijzen schilderwerken*
Binnenschilder €35,- tot €40,- per uur
Buitenschilder €40,- tot €50,– per uur
Muren en plafonds schilderen €15,- tot €20,- per m²
Gevel schilderen €20,- tot € 40,- per m²
Trap schilderen Vanaf €20,- per traptrede
Deuren schilderen €70,- tot €110,- per deur
Ramen schilderen €15,- tot €25,- per raam
Tuinhuis, schutting of dakkapel schilderen €40,- tot € 50,- per uur

*Dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag gratis offertes aan en bespaar.

Is je huis ouder dan 10 jaar? In dat geval profiteer je van een verlaagd btw-tarief van slechts 6%! Dit btw-tarief is geldig voor privéwoningen. Gaat het om huizen in de sociale woningbouw, dan ligt het btw-tarief op 12%.

Besparen op de kosten van je schilderwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs.

Gratis offertes vergelijken

Schilderwerken: welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn heel veel verschillende schilderwerken die je kunt uitbesteden aan een professioneel schilder. Natuurlijk is het mogelijk om de muren en plafonds in de living te verven, maar wat dacht je van de keuken of het verven van houten meubels? Ook buitenshuis is er heel veel mogelijk: steeds meer mensen laten hun gevel, tuinhuis of zelfs schuur verven voor een andere uitstraling.

Hieronder lees je meer over de verschillende mogelijkheden van zowel binnen- als buitenschilderwerk. Benieuwd wat dit kost? Start nu je gratis offerteaanvraag!

Schilderwerk: binnen

Schilderwerken in huis hebben een grote invloed op de sfeer en uitstraling van je interieur. Het is zelfs bewezen dat kleuren invloed hebben op je humeur en productiviteit! Zo is het slim om in de slaapkamer te kiezen voor warme kleuren die rust uitstralen en is het in je bureau slim om te kiezen voor blauw, rood of oranje omdat dit de productiviteit stimuleert.

De tweede functie van schilderwerk in huis is bescherming. De verflaag beschermt de trap en vloer bijvoorbeeld tegen slijtage, en voorkomen zo dat je uitglijdt.

Natuurlijk kun je in huis meer laten schilderen dan alleen de muren. Ander schilderwerk dat je kunt uitbesteden is het verven van binnendeuren, vloeren en trappen. Een andere optie is het schilderen van de keuken of ander houten meubilair.

Dit zijn een aantal veel voorkomende binnenschilderwerken:

 • Muren en plafonds
 • Vloeren
 • Deuren en ramen
 • Keukens
 • Houten meubels
 • Trappen

schilderwerken binnen

Schilderwerk: buiten

Steeds meer mensen laten het schilderwerk buiten uitvoeren door ervaren schilders. Denk bij deze schilderwerken aan de gevel, een schutting of tuinhuis of ramen of buitendeuren.

Door deze schilderwerken buiten goed bij te houden ziet je huis en tuin er het hele jaar door netjes en verzorgd bij. Maar dit heeft nog één belangrijke functie: bescherming.

De verflaag beschermt het hout namelijk tegen vocht en neerslag. Het voorkomt dat regenwater in het hout trekt, waardoor de levensduur zo lang mogelijk is. Valt je op dat de verflaag begint af te bladderen of te poederen, laat het schilderwerk dan bijwerken om het hout te beschermen. Gemiddeld moet je de houten elementen buiten elke 7 tot 10 jaar opnieuw verven voor een optimale bescherming.

Dit zijn de meest voorkomende buitenschilderwerken:

schilderwerk buiten

Schilder inschakelen voor het schilderwerk in en rond je huis?

Vind gemakkelijk en snel een schilder in jouw regio en bespaar tot wel 40%!

Hoe vaak is schilderwerk nodig?

Wat betreft het schilderwerk in huis bepaal je zelf hoe vaak je de oppervlakken opnieuw laat schilderen. Dit kan diverse redenen hebben, misschien omdat je de kleur zat bent, of misschien heeft je zoon of dochter een mooie tekening op de wand achtergelaten. Voor de trap is het wel belangrijk om dit regelmatig opnieuw te schilderen. Houd de traptreden in de gaten: als je tekenen van slijtage tegenkomt is het tijd om een schilder in te schakelen.

Het is anders bij het buitenschilderwerk.

Omdat dit een hele belangrijke beschermende functie heeft, is het noodzakelijk om dit elke 7 tot 10 jaar te vernieuwen. Zo blijf je het hout beschermen tegen vocht en voorkom je problemen als houtrot.

Beste tijd voor schilderwerken?

De beste tijd voor schilderwerk is meestal tijdens de lente of herfst wanneer de temperaturen mild zijn, vochtigheid laag is en er weinig neerslag is. Vermijd extreme hitte, intense zonneschijn en regen, omdat deze omstandigheden de kwaliteit van het schilderwerk kunnen beïnvloeden. Kies dagen met temperaturen tussen 10 en 25 graden Celsius voor optimale droogtijd en hechting van de verf.

Schilderwerken binnen kan op elk moment in het jaar.

Welke verfsoorten?

Schilders gebruiken voor hun schilderwerk alleen verf van goede kwaliteit, zodat je verzekerd bent van het mooiste eindresultaat. Binnen wordt alleen nog gebruik gemaakt van verf op waterbasis: dit is gezonder voor de schilder, beter voor het milieu en minder schakelen voor je en je gezin. Acryl- en latexverf worden beide veel gebruikt. Acrylverf is makkelijk aan te brengen en gaat lang mee. Latexverf heeft een licht isolerende werking en is ook volledig kleurloos.

Welke verfsoort is buiten geschikt?

Omdat de schilderwerken buitenshuis een belangrijke beschermende functie hebben, wordt hier vaak gebruik gemaakt van alkydverf. Deze is goed bestand tegen neerslag en uv-straling. Doordat de droogtijd langer is dan andere verfsoorten, is het gemakkelijk aan te brengen.

Offerte schilderwerk: waarop letten?

Als je een gratis offerteaanvraag doet krijg je meerdere offertes van schilders in jouw regio. Maar weet je waar je op moet letten?

De totaalprijs is namelijk niet altijd een totaalprijs. Soms zijn er bijkomende kosten die ergens anders vermeld staan, zoals de voorrijkosten. Het is dus belangrijk om de offerte goed door te nemen en te kijken waar de totaalprijs op gebaseerd is.

Kijk ook naar eventuele stelposten: dit zijn schattingen, waarna de bedragen worden aangepast na de werken. Hierdoor kan de totaalprijs dus hoger of lager uitvallen dan je verwacht. We raden je aan om offertes met stelposten zoveel mogelijk te vermijden.

Tot slot raden we aan te kijken naar de materialen die gebruikt worden. Is de verf van goede kwaliteit? Hoeveel lagen wil de schilder aanbrengen? Kijk ook eens naar materiaalkosten, zoals een steiger of ladder. Is de huur inbegrepen bij de totaalprijs of komen deze kosten hier nog bovenop?

Wat is opgenomen in een schilder offerte?

Wat er precies in een offerte voor schilderwerk staat verschilt natuurlijk per schilderbedrijf. Kijk daarom altijd goed naar hoe de prijs in de offerte is opgebouwd en niet alleen wat het in totaal gaat kosten. Zo zie je wat je mogelijk zelf kan doen of dat er nog ruimte is voor onderhandeling met de schilder.

Een schilderwerk offerte bestaat uit de volgende onderdelen:

 • De prijs van de schilder per uur, m2 of de totale kostprijs
 • De kosten van het materiaal die de schilder gaat gebruiken
 • De kosten van al het verf dat de schilder nodig heeft
 • Mogelijke extra kosten
 • De voorrijkosten
 • BTW kosten
 • Alle werkzaamheden die de schilder moet uitvoeren
 • De geschatte tijdsplanning
 • De voorwaarden die de schilder heeft
 • De geleverde garantie
 • Eventuele kortingen
 • Een geldige ondertekening van het schilderbedrijf

Hoe vergelijk je een offerte voor schilderwerk?

Op onze website is het ook nog mogelijk om verschillende offertes van verschillende schilders aan te vragen. Je krijgt er dus meerdere binnen en wilt dan weten welke de beste voor je is.

De prijzen van schilderbedrijven lopen vaak erg uiteen. Zo kun door verschillende offertes aan te vragen wel tot 40% op de totale prijs besparen. Het aanvragen van de offertes op onze website is daarnaast ook nog eens gratis dus je verliest er niks mee.

De offertes zijn ook nog volledig vrijblijvend. Dit wil zeggen dat als je het niet eens bent met de ontvangen offertes je er ook niet op in hoeft te gaan. Je kunt ze dan rustig verwijderen of er gewoon niet op reageren.

Als je de verschillende offertes binnen hebt kies je de beste offerte voor het schilderwerk eruit. Dit kan de goedkoopste zijn, maar ook de schilder die het snelst kan beginnen of de specialist die de meeste garantie biedt.

Schilderwerken schilder

Besparen op schilderwerk? Vergelijk gratis offertes!

Besteed jij je schilderwerken het liefst uit aan een ervaren schilder? Dan bent je verzekerd van het mooiste resultaat en de langste levensduur. Schilders geven je daarnaast een persoonlijk en professioneel advies op het gebied van kleur, voorbereiding en afwerking. Op zoek naar een vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van schilders in jouw regio. Kies de vakman met het beste aanbod en je bespaart gemakkelijk tot wel 40% op de totaalprijs. Deze offerteaanvraag is ook nog eens gratis én vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken