Gevel laten schilderen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis & vrijblijvend


Home » Gevel schilderen

Gevel schilderen

Steeds meer mensen laten hun gevel schilderen. Dit zorgt voor een egale en luxe uitstraling, en beschermt de buitenmuur bovendien tegen neerslag en kou: hierdoor verleng je de levensduur en verhoogt je woning in waarde! Op zoek naar een schildersfirma die je hierbij kan helpen?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk meerdere offertes toegestuurd. Vergelijk de verschillende prijzen en kies de vakman met het beste aanbod.

Ben jij geïnteresseerd in het schilderen van je buitenmuur? Op deze pagina lees je over de voordelen, de gemiddelde kosten én hoe een schilder te werk gaat. Tot slot geven we je handige tips voor als je zelf aan de slag wilt!gevel schilderen

Waarom de buitenmuur schilderen?

Waarom een buitenmuur schilderen? Dit heeft veel voordelen. Allereerst verbetert het de uitstraling van je gevel. Je woning ziet er netjes en verzorgd uit. Een belangrijk bijkomend voordeel, is dat de verf je gevel beschermd tegen temperatuurverschillen en neerslag. Hierdoor behoud je de kwaliteit en verleng je de levensduur.

Dit zijn de grootste voordelen van het verven van de gevel:

 • 1. Je gevel ziet er netjes en verzorgd uit.
 • 2. Het beschermt de gevel tegen neerslag en zonneschijn.
 • 3. Hierdoor verleng je de levensduur van je buitenmuur.
 • 4. Door de luxe uitstraling verhoogt je woning in waarde.

Schilder inschakelen voor het schilder van de gevel? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Wat is de prijs van een gevel verven?

De kosten voor het verven van de gevel beginnen rond de €24,- per m². Hoe deze prijs is opgebouwd, lees je in de tabel hieronder.

Je kunt een gevel niet zomaar laten schilderen. De muur moet in goede staat verkeren en schoon zijn. Zo niet, dan hecht de verf niet goed en is een mooi resultaat niet te garanderen. De kosten voor het reinigen beginnen vanaf €3,- per m² en voor het repareren betaal je gemiddeld vanaf €3,- per m².

Daarna komt het schilderen. De vakman brengt eerst een grondlaag aan vanaf €3,- per m², gevolgd door de tussenlaag vanaf €7,- per m². Tot slot wordt het mooiste resultaat behaald met een eindlaag van acrylmuurverf. Dit kost vanaf €8,- per m². Meer over schilderwerk prijzen vind je hier!

Gevel schilderen prijs 2024

Werkzaamheden schilder Gemiddelde kosten per m²
Reinigen Vanaf €3,-
Repareren Vanaf €3,-
Grondlaag met acrylmuurverf Vanaf €3,-
Tussenlaag met acrylmuurverf Vanaf €7,-
Eindlaag met acrylmuurverf Vanaf €8,-
Totaal Vanaf €24,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per schildersbedrijf kunnen verschillen. Exacte kosten weten? Vraag gratis offertes aan en bespaar!

Besparen op de prijs van een gevel verven?

Vind een schildersbedrijf in jouw regio en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Stappenplan: hoe gaat de schilder te werk bij het verven van de gevel?

Hoe een schilder te werk gaat, zal per schildersbedrijf verschillen. Toch volgen zij in grote lijnen dezelfde stappen: eerst voeren ze eventuele voorbereidende werkzaamheden uit. Dit bestaat uit het repareren van scheuren en andere beschadiging en het reinigen van het oppervlak. Hierna brengt hij een primer of grondverf aan, gevolgd door het verven van de gevel.

Hieronder lees je het stappenplan van een schilder, zodat je weet hoe het verven van de buitenmuur in z’n werk gaat. Wil jij ook een vakman inschakelen? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

1. Voorbereidende gevelwerken

Voor een optimale hechting en het mooiste eindresultaat is het belangrijk dat de gevel in goede staat verkeert. In de voorbereidende fase, zorgt de vakman ervoor dat de muur klaar is om te schilderen. Dit houdt in dat hij het oppervlak hersteld: scheuren worden gedicht en kapotte voegen worden vervangen. Ook is het belangrijk dat de muur droog is, dus eventuele vochtproblemen lost hij ook op.

Let op: heb je last van vochtige muren door vochtproblemen? Dan moet je na de vochtbestrijding wachten tot de muur droog is, voordat je deze laat schilderen.

Als de muur hersteld is, maakt hij het oppervlak goed schoon en plakt hij ramen en deuren af. Eventueel plaatst hij oude dekens of zeil op de grond, zodat er geen verf op je terras of in je gazon terecht komt.

2. Ondergrond behandelen

Is de gevel nog onbeschilderd? In dat geval is een primer nodig, dit noemen we ook wel de grondlaag. Deze zorgt ervoor dat muur niet onnodig veel verf absorbeert, en zorgt voor een strak eindresultaat.

Ga je een beschilderde gevel verven? In dat geval is een primer niet altijd nodig. Wanneer het oude schilderwerk van prima kwaliteit is, is het niet nodig om alsnog een grondlaag aan te brengen. Als de bestaande verflaag begint te poederen, dan gebruikt de vakman een fixeermiddel als grondlaag.

Let op: ga je een afgebladderde buitenmuur verven? Dan moet de vakman alle loszittende verf verwijderen.

3. Verven

Nu is de gevel klaar om te schilderen. Wil je crepi schilderen? Deze is gewoon overschilderbaar. Ook hierbij geldt dat de crepi in goede staat moet zijn en een goede draagkracht moet hebben. De geschikte verfsoort hangt af van de crepi. Bij het verven van een gestucte buitenmuur, volstaat meestal een muurverf op silicaten of siliconen basis.

Laat je een gemetselde muur verven? Voor een nieuw gemetselde muur geldt dat deze nog erg vochtig is. Bij nieuwe huizen is het aan te raden om minimaal 1 jaar te wachten voordat je de gevel laat schilderen.

buitenmuur schilderen

Welke verf is geschikt voor de gevel?

Voor het verven van de muur is niet zomaar elke verf geschikt. Het is daarom belangrijk om een vakman in te huren, zodat je zeker weet dat de juiste verfsoort gebruikt wordt.

De twee belangrijkste verfsoorten voor het schilderen van de buitenmuur zijn:

 • Dampopen verf
 • Kalkpleister

Hieronder gaan we dieper op deze twee mogelijkheden. Wil jij je buitenmuur laten schilderen en ben je op zoek naar een vakman? Twijfel dan niet en start nu je gratis offerteaanvraag!

Dampopen verf

Bij het schilderen van een gevel is een goede dampopen verfsoort de beste keuze.

Dit heeft namelijk twee grote voordelen:

 • Een dampopen verf voorkomt dat water van buiten naar binnen kan dringen.
 • Het zorgt er ook voor dat vocht in de muren wél kan ontsnappen.

Dit is belangrijk, om schimmel en vervelende vochtproblemen te voorkomen. De meeste schilders kiezen voor een goede kwaliteit verf op basis van silicaat of siloxaan.

Kalkpleister

Het is ook mogelijk je gevel te laten schilderen met kalkpleister: dit noemen we ook wel kaleien. Het voordeel van kalkpleister is dat het je buitenmuur extra goed beschermt tegen vocht en andere invloeden, zonder dat vocht in de muur zit opgesloten.

Kalkpleister is iets dikker dan normale verf. Hierdoor is het een hele geschikte optie voor gevels met oneffenheden. Kalkpleister kan deze oneffenheden namelijk heel goed wegwerken. Kaleien zorgt voor een unieke uitstraling met een rustieke sfeer. Dit past extra goed bij landelijke woningen.

Besparen op de kosten?

Vergelijk schilders en kies de vakman met het beste aanbod. Je bespaart tot 40%!

Gratis offertes vergelijken

Heb ik een vergunning nodig?

Voor het schilderen van je gevel heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Het is wel belangrijk om te weten dat je niet zomaar het uitzicht van de straat mag veranderen. Wil je de voorgevel in een compleet andere kleur verven, dan kan het zijn dat je gemeente wel een vergunningsaanvraag vereist. Laat je de muur alleen opnieuw schilderen in nagenoeg dezelfde kleur om de muur op te knappen? Dan is een vergunning meestal niet nodig.

Meer weten? Lees dan verder op omgevingsloketvlaanderen.be.

Zelf de gevel schilderen? Handige tips!

Ga je zelf je gevel schilderen? Hieronder geven we je een paar praktische tips, zodat je verzekerd bent van een goed eindresultaat.

 • Tip 1: maak de muur goed schoon. Dit is de beste tip om een mooi eindresultaat te creëren. Verwijder zand, schimmels, mossen en ook spinnenwebben. Dit kan met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger en een zachte borstel.
 • Tip 2: schilder je buitenmuur in een lichte kleur? Deze zijn gevoelig voor vervuiling. Het is een goed idee om de onderste 30 centimeter van de muur in een donkerdere kleur te verven, zodat vuil niet zo goed opvalt.
 • Tip 3: maak het buitenschilderwerk elk kwartaal schoon, dit verlengt de levensduur. Doe dit met een zachte doek en een mild sopje. Check het schilderwerk ook op scheuren of barsten.

Met het inschakelen van een schilder ben je verzekerd van een goed resultaat. Op zoek naar een schilder? Vergelijk gratis offertes en vind een schilder bij jou uit de buurt!

buitenmuur verven

Gevel laten schilderen? Bespaar op de kosten!

Zie je het toch niet zitten om zelf aan de slag te gaan? Schakel een professioneel schilder in en profiteer van het mooiste resultaat! Je weet zeker dat de vakman de juiste verfsoort gebruikt en de ondergrond goed voorbereid. Zo is jouw gevel optimaal beschermd tegen neerslag. Op zoek naar een schilder bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Wij zorgen ervoor dat je hierna tot 5 offertes ontvangt van firma’s in jouw regio. Je kunt op je gemak de verschillende prijzen met elkaar vergelijken. Kies de firma met het beste aanbod en bespaar tot wel 40% op de kostprijs! Geen zorgen: het vergelijken van offertes is gratis en verder zonder verplichtingen. Je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken