Ramen laten schilderen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis & vrijblijvend


Home » Ramen schilderen

Ramen schilderen

Voor een nette en verzorgde uitstraling, raden we aan je ramen eens in de 7 tot 10 jaar opnieuw te schilderen. Dit beschermt houten ramen bovendien tegen houtrot en neerslag, wat de levensduur verlengt. Wil jij het schilderen van de ramen liever uitbesteden aan een vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere schilderfirma’s toegestuurd. Vergelijk en kies het beste aanbod!

Op deze pagina leest u waarom het slim is een schilder in te huren voor het schilderen van de ramen. U leest hoe een vakman hierbij te werk gaat, wat de gemiddelde kosten zijn en waar je rekening mee moet houden met het verven van je ramen!De grootste voordelen

Er zijn tal van redenen waarom het belangrijk is om je ramen te schilderen. Allereerst omdat dit er natuurlijk netjes uitziet. Hierdoor stijgt de woning in waarde en is het op termijn ook makkelijker om een huurder of koper te vinden. Daarnaast heeft het schilderwerk een belangrijke beschermende functie. Dit verlengt de levensduur!

De grootste voordelen op een rij:

  • 1. Je huis ziet er netjes en verzorgd uit.
  • 2. De woning stijgt in waarde.
  • 3. Het is makkelijker om een eventuele koper of huurder te vinden.
  • 4. Het schilderwerk beschermt je ramen tegen neerslag en houtrot.
  • 5. Het verlengt de levensduur van de ramen.

ramen schilderen

Wanneer moet ik mijn ramen schilderen?

Je kunt natuurlijk zelf bepalen wanneer jij je ramen wilt schilderen. Als je de kleur wilt veranderen bijvoorbeeld, of wanneer je vindt dat je witte raamkozijnen toch iets te veel vergeeld zijn. In grote lijnen raden we aan om het buitenschilderwerk eens in de 7 tot 10 jaar te vernieuwen, en daarnaast jaarlijks schoon te maken en te onderhouden. Tijdens dit onderhoud kun je kijken of het al tijd is om de ramen opnieuw te lakken of te verven.

Hoe weet je dit?

Kijk goed naar de verf: zitten er scheurtjes of barsten in de verf? Dan beschermt het niet meer tegen neerslag. Ook blaasjes of poederende verf is een indicatie dat een schilderbeurt nodig is. Schilder inschakelen? Vergelijk gratis offertes en vind een schilder bij jou uit de regio!

Wat kost het schilderen van ramen?

Hoeveel kost het schilderen van de ramen? Gemiddeld kun je rekening houden met een prijs van €15,- tot €25,- per raam, voor zowel binnen- als buitenramen. Deze prijs is inclusief materiaal- en arbeidskosten.

Let op: gaat het om ramen op de eerste verdiep, dan kunnen de kosten verder oplopen omdat hiervoor andere materialen ingezet worden, zoals een ladder of zelfs een steiger.

Op zoek naar meer informatie over de kosten? Je leest meer informatie en vind een handig overzicht van alle kosten op de pagina prijs schilderwerken.

Ramen schilderen: kosten 2024

Gemiddelde prijs* Afhankelijk van
Raam binnen €15,- tot €25,- per raam Drie dikteranden tot 10 cm breed
Raam buiten €15,- tot €25,- per raam Drie dikteranden tot 10 cm breed

*Let op: dit is een gemiddelde prijs, inclusief verf en arbeidskosten. Exacte prijsindicatie ontvangen? Vergelijk dan gratis offertes!

Ramen laten schilderen door een ervaren schilder?

Vind een vakman bij jou in de buurt en bespaar op de kosten!

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

De prijs voor het schilderen van ramen kan per situatie enorm verschillen. Factoren als het uurtarief, de verfsoort en het aantal ramen dat geschilderd wordt hebben een invloed op de totaalprijs.

De kosten zijn afhankelijk van:

  • De arbeidskosten: elke schilder hanteert een eigen tarief, en deze kan per bedrijf enorm verschillen.
  • De materiaalkosten: hoeveel lagen verf er nodig zijn en welke verf er precies gebruikt wordt, speelt een grote rol op de totaalprijs.
  • Extra kosten: voor de inzet van een steiger of ladder, of andere middelen kunnen de kosten oplopen.
  • Het aantal ramen: wanneer je alle ramen in huis laat schilderen krijg je vaak een kwantumkorting, waardoor de prijs per raam daalt.

houten ramen schilderen

Hoe ramen schilderen?

Het verven van ramen moet goed gedaan worden, omdat dit de ondergrond beschermt tegen neerslag. Hoe de vakman dit precies doet, hangt vooral af van de ondergrond. Houten ramen hebben bijvoorbeeld een compleet andere voorbereiding nodig dan het verven van pvc- of aluminium ramen!

Hieronder lees je hoe een vakman te werk gaat bij het schilderen van verschillende soorten ramen. Wil jij ook een vakman inhuren zodat je verzekerd bent van het beste resultaat? Vergelijk dan snel gratis offertes!

1. Houten ramen schilderen

De meeste ramen die geschilderd worden zijn van hout. Het schilderen van houten ramen moet je eens in de 7 tot 10 jaar herhalen, om het hout optimaal te blijven beschermen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de houten ramen al eerder te verven, omdat je de kleur niet mooi vindt of omdat je toe bent aan iets anders.

De voorbereiding bestaat uit het schuren van de ramen. In veel gevallen is opschuren voldoende: hiervoor is het belangrijk dat de huidige verflaag nog intact is en er geen grote beschadigingen zijn.

Zijn er wel beschadigingen? Dan controleert de schilder of er houtrot aanwezig is. Dit tast het materiaal aan, dus moet het volledig verwijderd worden voordat hij kan gaan schilderen.

Nieuwe houten buitenramen verven

Gaat het om volledig nieuwe ramen? De vakman zal dit hout eerst opschuren met schuurpapier met korrel 150-180. Wanneer er veel oneffenheden in het hout zitten is korrel 100 een betere keuze. De schilder maakt het raam helemaal schoon, vet- en stofvrij.

Nu brengt hij eerst een primer of grondverf aan. Voordat hij de eindlaag aanbrengt, schuurt hij het raam nogmaals licht op voor een goede hechting. Daarna volgen twee lagen verf voor het mooiste eindresultaat.

Oude houten buitenramen schilderen

Wanneer het gaat om oude houten ramen, dan zit er waarschijnlijk al verf op. Met een verfkrabber of schuurpapier verwijdert de vakman alle loszittende verf. Het kan voorkomen dat het blanke hout hierbij zichtbaar wordt. In dat geval zal de vakman de blanke stukken hout eerst opnieuw gronden voor het beste resultaat.

Is de verf nog intact en zijn er geen beschadigingen? Dan hoeft dit niet volledig verwijderd te worden. Ook hoeft de vakman geen primer te gebruiken.

Schilder nodig voor het verven van je ramen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs!

Gratis offertes vergelijken

Houtrot verwijderen

In sommige situatie ontdekt de schilder houtrot in het raam. Dit betekent dat het hout is gaan rotten. Om het raam te beschermen, moet al het houtrot verwijderd worden. Gebeurt dit niet en blijft er iets achter, dan groeit dit gewoon weer opnieuw.

Hoe verwijdert de schilder dit?

De vakman verwijdert het houtrot met een verfkrabber en laat dit hout eerst drogen. Met een schimmeldodend middel wordt het hout behandeld, zodat hij zeker weet dat het hout niet verder gaat rotten. Daarna vult hij dit op met een houtvuller. Pas als het houtrot verwijderd is, gaat hij verder met schilderen.

2. PVC ramen schilderen

Een groot voordeel van PVC is dat het niet geschilderd hoeft te worden. Maar wat als je de kleur niet meer mooi vindt? In dat geval is het wel een optie om PVC-ramen te schilderen. Wel raden we je aan hiervoor een vakman in te schakelen, omdat je anders niet verzekerd bent van een succesvol resultaat.

Schilderen van pvc-ramen kan alleen als er geen structuurfolie aanwezig is, omdat verf hier niet goed op hecht. Dit controleert de schilder dus eerst. Is er inderdaad geen folie aanwezig, dan schuurt hij het kunststof goed op en wordt het oppervlak schoongemaakt en ontvet. Met een goede hechtprimer voor kunststof brengt hij de eerste laag aan, gevolgd door twee lagen lak.

ramen verven

3. Aluminium ramen schilderen

Ook aluminium ramen hoeven niet geschilderd te worden, maar als je vanwege de uitstraling toch een andere kleur wilt is het mogelijk. Hoe het eindresultaat eruitziet hangt af van het soort aluminium. Bestaan de ramen uit geanodiseerd aluminium, dan is overschilderen moeizaam. Dit aluminium is namelijk heel lastig te schuren. Standaard aluminium is wel goed te schuren, waardoor schilderen ook een stuk makkelijker is.

Voor het schilderen van aluminium ramen gebruikt de schilder een solvent gedragen metaalprimer op acrylbasis en een lak op basis van alkydhars of acrylaat.

Welke verfsoort is geschikt?

Wanneer je een professioneel schildersbedrijf inhuurt voor het verven van je ramen, mag je er van uitgaan dat hij goede kwaliteitsverf gebruikt. Voor het schilderen van de ramen buiten heeft hij andere verf nodig dan voor de ramen binnen, en hierdoor is het vaak net iets duurder om de buitenramen te verven.

Voor het schilderen van buitenramen kies je voor een verfsoort die bestand is tegen zonneschijn en regen. Het is belangrijk om te kiezen voor een dampopen verf. Veel gebruikte verfsoorten zijn acrylverf of alkydverf op waterbasis.

Voor het verven van binnenramen is een dampdichte verf juist een betere optie, zodat het vocht van buiten niet zomaar naar binnen kan dringen.

Om de hoeveel jaar houten ramen schilderen?

Het is aanbevolen om houten ramen ongeveer elke vijf jaar te schilderen. Houten ramen zijn minder onderhoudsvriendelijk in vergelijking met PVC en aluminium ramen, waar je eens in de zeven tot acht jaar het schilderwerk moet vernieuwen. Door de houten ramen regelmatig te voorzien van een nieuw laagje verf of lak, blijven ze beter beschermd tegen weersinvloeden en behouden ze hun kleur.

Zelf ramen verven of uitbesteden?

Zelf je ramen verven is een optie. Het kost tijd, aandacht en een goede voorbereiding, maar het is mogelijk om zelf je ramen te schilderen. Wees er wel alert op dat je alle beschadigingen herstelt en dat alle houtrot verwijderd is. Is dit niet het geval, dan kun je de ramen over een paar maanden waarschijnlijk alweer opnieuw lakken.

Voor het mooiste resultaat schakel je een vakman in!

Je weet zeker dat de verf vakkundig wordt aangebracht en dat de schilder gebruik maakt van de juiste verfsoort. Bovendien zijn je ramen in een mum van tijd geschilderd en hoef je zelf geen materialen of gereedschappen aan te schaffen. Een groot voordeel van het inhuren van een schildersbedrijf, is dat een vakman je een persoonlijk advies geeft.

ramen schilderen buiten

Ramen laten schilderen? Bespaar op de kosten!

Besteed je het schilderen van je ramen liever uit? Dat snappen we! Met de hulp van een schilder weet je zeker dat de voorbereidende werkzaamheden én het schilderen vakkundig uitgevoerd worden. Zo ben je verzekerd van het mooiste resultaat dat zo lang mogelijk meegaat. Op zoek naar een schildersbedrijf in jouw regio?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt na je aanvraag zo spoedig mogelijk tot 5 offertes van firma’s in jouw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo de schilder met het beste aanbod. Je besparing loopt op deze manier op tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is bovendien gratis en vrijblijvend, waardoor je nergens aan vast zit.

Gratis offertes vergelijken