Besparen op de prijs van schilderwerken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis & vrijblijvend


Home » Prijs schilderwerken

Prijs schilderwerken

De prijs van schilderwerken begint tussen de €15,- tot €20,- per m². Uiteraard verschilt de prijs van een schilder per klus. Het verven van muren en plafonds is doorgaans goedkoper dan het verven van de gevel of schutting. Benieuwd wat jouw schilderwerk gaat kosten?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt eenmalig tot vier offertes. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40%! Je leest op deze pagina meer over de prijs van verschillende schilderwerken en welke factoren de kosten beïnvloeden. Tot slot geven we je nog handige bespaartips!Wat zijn de richtprijzen per type schilderwerk?

De prijzen van schilderwerk beginnen rond de €15,- tot €20,- per m², voor het verven van de muur of het plafond. Dit is de meest standaard schilderklus, voor andere schilderwerken kunnen de prijzen verschillen. Zo ligt de prijs voor het schilderen van de trap rond de €20,- per traptrede. Dit komt bij een gemiddelde trap van 13 treden neer op een prijs vanaf €260,-.

Wat kosten andere schilderwerken?

Het schilderen van het trapgat kost gemiddeld €300,- tot €1.000,-, dit hangt af van de hoogte en de bereikbaarheid van de muren. Wil je de buitenkant van het huis laten verven? Houd rekening met een gemiddelde prijs van €20,- tot €40,- per m² voor het schilderen van de gevel.

Tip: wil je verzekerd zijn van de schilder met de beste prijs? Ga dan schilders vergelijken en kies zelf het beste aanbod!

Richtprijzen schilderwerken 2024

Welke schilderwerken? Richtprijzen schilderwerken* Toelichting
Muren en plafonds schilderen €15,- tot €20,- per m² Prijs is afhankelijk van type verf en aanbreng.
Gevel schilderen €20,- tot € 40,- per m² Eén laag in de primer en twee lagen afwerking.
Trap schilderen Vanaf €20,- per traptrede Twee keer in de grondverf en een eindlaag.
Deuren schilderen €70,- tot €110,- per deur Voorlakken en aflakken.
Ramen schilderen €15,- tot €25,- per raam Drie dikteranden tot 100mm breed.
Tuinhuis, schutting of dakkapel schilderen €40,- tot € 50,- per uur Uurtarief.

* De genoemde prijzen zijn inclusief btw, materiaal en loonkosten. Het zijn richtprijzen. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en zonder verplichting offertes aan.

Besparen op de prijs van schilderwerk?

Maak gebruikt van de offerteservice en kies de goedkoopste schilder!

Wat kost schilderwerk binnen?

Schilderwerken binnen geven het interieur van je woning een perfecte afwerking. Ook het verven van de badkamer en gyproc is mogelijk! De eerste vraag die in je opkomt is natuurlijk: wat kosten binnenschilderwerken?

Het schilderen van muren kost ongeveer €615,- voor 35 vierkante meter aan muuroppervlak. Dat is het oppervlakte dat een gemiddelde woonkamer heeft. Het plafond in een woonkamer heeft een gemiddelde oppervlakte van 35 vierkante meter, waardoor de prijs van het schilderen van een plafond ook gemiddeld op €615,- ligt.

Wil je je ramen laten schilderen aan de binnenkant? De prijs van dit schilderwerk binnen ligt op €200,- in totaal. Daarbij is uitgegaan van een gemiddelde woning met 10 ramen. Binnendeuren laten verven kost gemiddeld €900,- per woning, uitgaande van 10 deuren.

In de volgende prijstabel vind je een handig overzicht met de prijs voor huis schilderen binnen.

Kostprijs schilderwerken binnen 2024

Binnenschilderwerk Aantal Gemiddelde kostprijs*
Muren 35 m² €615,-
Plafond 35 m² €615,-
Ramen (binnen) 10 ramen €200,-
Binnendeuren 10 deuren €900,-
Trap 1 gehele trap Vanaf €300,-

* Let op: dit is de gemiddelde kostprijs inclusief btw, materiaal en loonkosten. Dit is zonder het eventueel verwijderen van oude verf en eventuele voorbehandeling van de oppervlakte.

Vind de schilder met de beste prijs!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

prijs schilderwerk binnen

Wat kost schilderwerk buiten?

Buitenschilderwerken is een klus die veel mensen graag aan een vakman overlaten, vooral wanneer je woning meerdere verdiepingen heeft. Wat is de prijs van schilderwerken buiten?

De prijs van deze schilderwerken is afhankelijk van het aantal ramen en overige houtwerk aan de buitenkant van je woning. Hoe groter de woning, hoe hoger de prijs van de schilder.

Een appartement van buiten laten verven kost gemiddeld tussen de €800,- en €2.500,-. Een tussenwoning is wat groter en heeft dus ook wat meer ramen, waardoor de kostprijs van schilderwerken buiten ligt op gemiddeld €1.000,- tot €2.500,-.

Heb je een hoekwoning of tweewoonst? Dan moet je rekenen op een gemiddelde kostprijs tussen de €1.500,- en €3.000,- voor buitenschilderwerk. Het laten uitvoeren van schilderwerk langs buiten voor een vrijstaande woning kost gemiddeld €4.000,- tot €12.000,-.

Kosten schilderwerken huis 2024

Buitenschilderwerk Gemiddelde kostprijs*
Appartement €800,- tot €2.500,-
Tussenwoning €1.000,- tot €2.000,-
Hoekwoning €1.500,- tot €3.000,-
Vrijstaande woning €4.000,- tot €12.000,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kostprijzen. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan!

Bespaar op de prijs van schilderwerken binnen!

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes bespaar tot 40%!
Start nu je gratis offerteaanvraag!

Wat is de prijs van een schilder per uur?

De gemiddelde prijs van een schilder is €35,- tot €50,- per uur. Houd er wel rekening mee dat de prijs per schilder kan verschillen. Elke vakman hanteert namelijk een eigen tarief! Een zelfstandig of beginnend binnenschilder rekent een uurtarief van gemiddeld €35,- tot €40,- en de prijzen van een buitenschilder beginnen rond de €40,- tot €50,- per uur. Het hangt dus ook helemaal af van het type schilderwerk dat je laat uitvoeren!

In de meeste gevallen berekent een schilder zijn prijs per uur. Dat geldt voornamelijk voor precisiewerk, zoals het verven van een raam. Hij kan van tevoren goed inschatten hoeveel tijd hij voor je klus kwijt is, zodat je van tevoren weet wat je ongeveer moet betalen.

Hoe is de kostprijs van een schilder opgebouwd?

Naast arbeidskosten moet je ook met andere kosten rekening houden. Soms is bijvoorbeeld een voorbehandeling nodig, zoals het aanbrengen van fixeermiddel. Dit is vaak inbegrepen in de prijs van schilderwerken van nieuwbouw. Ook moet je rekening houden met voorrijkosten, eventuele steigerhuur en materiaalkosten. De materiaalkosten zijn voor de gebruikte verf en kwasten. De verschillen per schildersbedrijf.

Hieronder vind je een handig overzicht van de gemiddelde prijs van schilderwerken per uur.

Prijs schilder per uur

€35,- tot €50,-

Prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven

Binnenschilder
€35,- tot €40,- per uur

Prijs per uur, incl. verf, materiaal en btw.
Voorbeeld werkzaamheden: muur, plafond en trap schilderen.

Buitenschilder
€40,- tot €50,- per uur

Prijs per uur incl. verf, materiaal en btw.
Voorbeeld werkzaamheden: Gevel, deuren en ramen schilderen.

Start nu!

Kiezen voor uurtarief of prijs per m²?

Schilders berekenen hun prijs voor schilderwerken op twee manieren: per uur en per vierkante meter. Voor precisiewerk, zoals het verven van ramen en ander houtwerk, hanteert hij voor de schilderwerken een prijs per uur. Omdat de schilder van tevoren goed kan inschatten hoe lang hij met de klus bezig is, weet je van tevoren ook wat je ongeveer moet betalen.

Wanneer een prijs per vierkante meter afspreken?

Bij grote klussen, zoals het verven van muren of het schilderen van plafonds, is het verstandig om voor de schilderwerken een vaste prijs per m² af te spreken. Je weet precies wat je moet betalen, ook wanneer de klus wat langer duurt.

prijs schilderwerken

Wat beïnvloedt de prijs voor schilderwerken?

De prijs van schilderwerken is opgebouwd uit verschillende factoren. Hiervoor zijn de arbeidskosten al uitvoerig uitgelegd, maar daarnaast moet je met meer kostenposten rekening houden.

Hoe zijn de kosten voor schilderwerken opgebouwd?

  • Arbeidskosten: de prijs verschilt per schilder.
  • Materiaalkosten: zoals de prijs voor verf en eventuele extra benodigdheden zoals een ladder of steiger.
  • Voorbehandeling: soms is een voorbehandeling nodig, wanneer de ondergrond niet meer egaal is. Bij nieuwbouw is altijd een voorbehandeling nodig.
  • Steigerhuur: voor het verven van ramen op een verdieping, heeft de schilder een steiger nodig.
  • Bereikbaarheid schilderwerk: hoe moeilijker bereikbaar, hoe hoger de prijs.
  • Voorrijkosten: schilders rekenen altijd voorrijkosten. Schakel altijd een vakman uit de buurt in om deze kosten zo laag mogelijk te houden!
Materialen? Gemiddelde prijs*
Grondverf Vanaf €10,- tot €30,- per liter
Dekverf Vanaf €15,- tot €40,- per liter
Huur steiger Ongeveer €20,- per dag
Benodigdheden (krabbers, afdekplastic, etc) Ongeveer €50,- in totaal

* Let op: dit is een gemiddelde prijs die per schilder verschilt.

Prijs bij schilderwerken nieuwbouw zo laag mogelijk houden?

Vergelijk offertes en kies de vakman met de beste deal!
Gratis offertes vergelijken

Verlaagd btw-tarief op schilderwerk?

Is je woning ten minste 10 jaar oud? Sinds 2016 geldt er voor schilderwerk een verlaagd btw-tarief. Je betaalt daardoor slechts 6% btw wanneer je een vakman voor deze klus inschakelt.

Is je woning nog geen 10 jaar oud? Voor woningen tussen de 5 en 10 jaar oud is er een overgangsmaatregel. In alle andere gevallen betaal je het reguliere btw-tarief van 21%. Kijk voor meer informatie op: financien.belgium.be.

Tips om te besparen op de prijs van schilderwerken

Hoewel schilderwerk door een vakman laten uitvoeren een prachtig resultaat geeft, is het niet goedkoop. Daarom hebben we hier een aantal handige bespaartips voor je verzameld. Help bijvoorbeeld mee met de schilderwerkzaamheden, of schakel samen met je buren een vakman in. Met een onderhoudsabonnement bespaar je op de kosten. Lees hier meer over schildersabonnementen.

Hoe houd je de kosten voor buitenschilderwerk of binnenschilderwerk zo laag mogelijk?

1. Doe het voorbereidend werk zelf

Een groot deel van de werkzaamheden van schilders is voorbereidend werk, dat plaatsvindt voordat de verf aangebracht wordt. Wanneer je wilt besparen en de handen wel uit je mouwen wilt steken kun je veel van de voorbereidingen ook zelf doen. Denk daarbij aan het verwijderen van een oude verflaag of het ontvetten en schuren van de ondergrond. Je kunt ook de schilder deels meehelpen.

2. Overweeg een winterschilder

Een winterschilder is niets anders dan een gewone schilder, behalve dan dat je hem in de winter inschakelt. In de winter hebben schilders vaak minder te doen, omdat buiten schilderen niet mogelijk is. Daarom passen de meeste schilders tijdens de wintermaanden kortingen toe om toch klanten te krijgen. Een winterschilder is dus een goedkope schilder. Door een winterschilder in te schakelen, bespaar je dus op de arbeidskosten.

3. Schilderwerken bundelen

Woon je in een rijtjeswoning of appartement? Dan is het voordeliger om voor buitenschilderwerk samen met je buren een schilder in te huren. Je deelt dan de voorrijkosten en de eventuele huur van een steiger. Ook kan de schilder efficiënter werken bij een grotere klus. Sommige schilders geven ook kwantumkorting, wanneer je hem gezamenlijk inschakelt.

4. Vergelijk offertes voor schilderwerken

Wil je zeker weten dat je niet te veel betaalt voor schilderwerk? Maak dan gebruik van onze offerteservice en kies je vakman bewust. Wanneer je offertes aanvraagt, ontvang je maximaal 4 prijsopgaven van schilders in de buurt. Door schilders te vergelijken op prijs en aanbod kies je altijd de specialist met de laagste totaalprijs en de beste service!

schilders

Besparen op prijs schilderwerken? Gratis schilderwerken offertes vergelijken!

Wil je een schilder inschakelen voor buiten- of binnenschilderwerk? Dan wil je de kostprijs daarvoor vast zo laag mogelijk houden. Met onze offerteservice is dat heel gemakkelijk: je weet zeker dat je niet te veel betaalt!

Start nu je gratis offerteaanvraag!!

Door offertes te vergelijk zie je snel welke vakman het beste aanbod doet. Er is altijd een schilder in de buurt!

Gratis offertes vergelijken