Nieuwbouw schilderen


Home » Nieuwbouw

Nieuwbouw schilderen: info en kosten

Als je net een nieuw huis hebt laten bouwen of er een hebt gekocht, is het schilderen een belangrijke stap om de ruimte echt jouw thuis te maken. Maar een nieuwbouw woning kun je niet zomaar laten verven, hier zitten namelijk een aantal punten bij waar je aan moet denken.

In dit artikel gaan we kijken naar alles wat je moet weten over het schilderen van een nieuwbouwwoning, inclusief handige tips, belangrijke overwegingen en de geschatte kosten. Of je nu van plan bent om de muren en plafonds te schilderen, de deuren een nieuwe kleur te geven, of zelfs de trap te laten schilderen, we hebben alle informatie die je nodig hebt om je huis te laten stralen met een frisse, nieuwe look.

Belangrijke informatie bij nieuwbouw schilderen

 • Belangrijk bij het schilderen van een nieuwbouw is aandacht voor droogtijd, gebruik van primer en voorkomen van tocht en vochtproblemen.
 • Er zijn verschillende mogelijkheden voor het schilderen van een nieuwbouwwoning, inclusief muren en plafonds, deuren en trap.
 • De geschatte kosten voor het schilderen van verschillende onderdelen in een nieuwbouwwoning zijn € 11,- tot € 15,- per m² voor muren & plafonds, € 60,- tot € 90,- per deur en € 12,- tot € 18,- per traptrede.
 • Het is altijd verstandig om offertes van verschillende schildersbedrijven te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden voor jouw specifieke situatie.

Nieuwbouw schilderen: hier moet je op letten

Als je een nieuw gebouw gaat schilderen, zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Denk hierbij aan de droogtijd, het gebruiken van primer en het voorkomen van tocht en vochtproblemen. Al deze punten worden hieronder uitgebreid uitgelegd.

Denk om de droogtijd

Voordat je begint met verven, moeten alle muren volledig opgedroogd zijn, zodat de primer en de uiteindelijke verflaag goed aan de muren en het plafond kunnen hechten. Daarom is het essentieel om na het pleisteren en het installeren van het timmerwerk de woning goed te ventileren, zodat alles goed kan drogen. Als je het droogproces wilt versnellen, kun je overwegen om een bouwdroger te gebruiken. Toch blijft natuurlijke ventilatie de beste manier om ervoor te zorgen dat alles goed droogt.

Het is meestal het beste om minstens 1-2 jaar te wachten na de oplevering voordat je begint met verven. Zelfs na dit eerste jaar is het belangrijk om de vochtigheidsgraad te meten. Afhankelijk van het seizoen, of het nu een natte of droge zomer is, kunnen de muren klaar zijn om te schilderen. Het geduld hebben om te wachten op het juiste moment voor het schilderen zal resulteren in een beter eindresultaat dat langer meegaat.

Gebruik primer

Het is slim om altijd een primer te gebruiken voordat je begint met schilderen. Een primer is eigenlijk een soort basislaag die je aanbrengt op de muur voordat je de echte verf aanbrengt. Deze basislaag heeft een paar belangrijke functies. Ten eerste zorgt het ervoor dat de uiteindelijke verf beter kan hechten aan de muur. Hierdoor blijft de verf langer zitten en ziet het eindresultaat er mooier uit.

Ook helpt de primer om eventuele oneffenheden in de muur te verbergen, waardoor het oppervlak gladder wordt. Daarnaast zorgt de primer ervoor dat de verf gelijkmatiger wordt verdeeld over de muur, wat zorgt voor een mooi en duurzaam resultaat. Kortom, het gebruik van een primer is een slimme stap om ervoor te zorgen dat je schilderwerk er goed uitziet en lang meegaat.

Voorkom tocht en vochtproblemen

Het is belangrijk om een goed geventileerde ruimte te hebben wanneer je gaat schilderen. Dat betekent dat er genoeg frisse lucht moet zijn, maar je moet ook tocht vermijden. Tocht kan ervoor zorgen dat de verf niet gelijkmatig droogt en dat er stof of vuil in de natte verf terechtkomt, wat het schilderresultaat kan verpesten. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat er geen vochtproblemen zijn in de ruimte waarin je schildert. Vocht kan namelijk de verf aantasten en zelfs leiden tot schimmelvorming op de muren.

Kosten besparen bij het uitbesteden van je schilderwerk?

Vind een goedkope schilder bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes ontvangen

Nieuwbouw schilderen: de verschillende mogelijkheden

In een nieuw gebouw zijn er verschillende oppervlakken die je kunt verven om de ruimte op te frissen en aan te passen aan jouw smaak. Je kunt ervoor kiezen om de muren en plafonds te schilderen om de hele ruimte een nieuwe uitstraling te geven. Daarnaast kun je ook de deuren een likje verf geven, zodat ze mooi passen bij de rest van het interieur. En vergeet de trap niet! Door deze te schilderen, kun je een belangrijk onderdeel van je huis opknappen en laten aansluiten bij de rest van de inrichting. Lees hieronder meer over de verschillende opties.

Muren en plafonds schilderen

Als je aan de slag gaat met het schilderen van de muren en plafonds, is het handig om rekening te houden met verschillende verfopties om het gewenste resultaat te bereiken. Kies bijvoorbeeld een muurverf die geschikt is voor de ondergrond van je muren. Voor bijvoorbeeld gladde oppervlakken zoals gipsplaat, is latexverf een goede keuze. Voor ruwere oppervlakken zoals baksteen kan structuurverf handig zijn om oneffenheden te verbergen.

Voor plafonds gebruik je speciale plafondverf die minder spettert en gemakkelijker te verwerken is op het plafond. Vaak heeft plafondverf een matte afwerking om eventuele oneffenheden minder zichtbaar te maken.

Denk ook goed na over de kleurkeuze. Lichtere kleuren kunnen een ruimte groter en helderder laten lijken, terwijl donkere kleuren juist gezelligheid en warmte kunnen toevoegen en overweeg het glansniveau van de verf. Matte verf geeft een meer ingetogen uitstraling, terwijl zijdeglans of hoogglans meer reflectie bieden en gemakkelijker schoon te maken zijn.

Deuren schilderen

Als je deuren gaat schilderen, zijn hier een paar handige tips:

 • Voorbereiding: Maak de deur schoon en schuur eventuele ruwe plekken glad voor een gelijkmatig resultaat.
 • Verwijder hardware: Haal deurknoppen, scharnieren en ander hardware eraf voordat je begint met schilderen.
 • Kies de juiste verf: Gebruik verf die geschikt is voor hout of metaal, afhankelijk van het type deur.
 • Meerdere dunne lagen: Breng meerdere dunne lagen verf aan voor een mooi en duurzaam resultaat.

Volg deze tips voor mooie, fris geschilderde deuren in huis.

Trap schilderen

Als je de trap gaat schilderen, begin met het voorbereiden van de oppervlakken door grondig schoon te maken en eventuele beschadigingen te herstellen. Schuur de trap vervolgens glad voor een gelijkmatige afwerking. Gebruik een goede kwaliteit primer die geschikt is voor het materiaal van de trap om de verf beter te laten hechten. Kies vervolgens verf die speciaal is ontworpen voor trappen, omdat deze vaak duurzamer is en beter bestand is tegen slijtage. Breng meerdere dunne lagen verf aan en laat elke laag goed drogen voordat je verder gaat. Met geduld en zorgvuldigheid kun je de trap een nieuwe, frisse uitstraling geven.

Kosten schilderen nieuwbouwwoning

Als je een nieuw huis hebt gebouwd en je wilt het schilderen laten doen, zijn hier de geschatte prijzen voor verschillende schilderwerken:

 • Muren & plafonds in kleur schilderen: Dit kost meestal tussen de € 11,- en € 15,- per vierkante meter. De prijs kan variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van de ruimte en de moeilijkheidsgraad van het werk.
 • Deuren laten schilderen: Voor het schilderen van deuren kun je verwachten tussen de € 60,- en € 90,- per deur te betalen. Dit hangt af van factoren zoals de grootte en staat van de deur, en of het een enkele of dubbele deur betreft.
 • Trap schilderen: De kosten voor het schilderen van een trap liggen meestal tussen de € 12,- en € 18,- per traptrede. Dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals het materiaal van de trap en de complexiteit van het schilderwerk en of het gaat om open treden of gesloten treden.

Het is altijd verstandig om offertes van verschillende schildersbedrijven te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden voor jouw specifieke situatie.

Kostenoverzicht nieuwbouw verven 2024

Schilderwerken Prijs*
Muren & plafonds in kleur schilderen € 11,- tot € 15,- per m²
Deuren laten schilderen € 60,- tot € 90,- per deur
Trap schilderen € 12,- tot € 18,- per traptrede

*Gemiddelde prijs exlusief btw.

Nieuwbouw laten schilderen? Doe de gratis offerteaanvraag!

Wanneer je een nieuwbouw woning wil laten schilderen zijn er een aantal facoteren waar je rekening mee moet houden, zoals de droogtijd. Maar over het algemeen kan een schilder je hierbij helpen en weet de vakman je hier tips over te geven. Hoeveel je moet betalen voor deze schilder zal afhankelijk zijn van wat je allemaal wil laten schilderen in je nieuwbouw woning, maar er is een manier waarop je hoe dan ook kan besparen op de kosten.

Vul het onderstaande offerteformulier in en kom gratis is contact met verschillende schilders bij jou in de regio. Bespaar tot wel 40% op de prijs!

Gratis offertes vergelijken