Muur blauw verven

Home » Onderhoud schilderwerk

Onderhoud schilderwerk: van prijs tot werkzaamheden

Wanneer schilderwerk niet op de juiste manier wordt onderhouden kan het sneller rotten of afbladderen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop het kan worden onderhouden, zowel door jezelf als door een schilder. Denk hierbij aan het reinigen van het schilderwerk, repareren, inspecteren of behandelen van houtrot. Hoe vaak je schilderwerk moet onderhouden, hangt af van verschillende factoren.

Wil je meer weten over de prijs en werkzaamheden op het gebied van schilderwerk onderhouden? Dan ben je hier op het juiste adres. Lees verder en ontdek alles wat je nog niet wist!

Belangrijke informatie: schilderwerk onderhouden

 • Regelmatig schilderwerk onderhoud beschermt je huis tegen weersinvloeden, voorkomt rot en verval, verbetert het uiterlijk, verlengt de levensduur en bespaart geld op lange termijn.
 • Voor het onderhoud van schilderwerk is het essentieel om regelmatig te reinigen, reparaties uit te voeren en inspecties uit te voeren om schade te detecteren.
 • Bij het behandelen van houtrot is het belangrijk om aangetast hout te verwijderen, een reparatiemiddel aan te brengen en het oppervlak voor te bereiden op nieuwe verf.
 • Bespaar op de kosten: Start gratis offerteaanvraag!

Voordelen van regelmatig schilderwerk onderhoud

Regelmatig schilderwerk onderhoud heeft veel voordelen. Hieronder worden een aantal van deze voordelen beschreven.

 • Bescherming tegen weersinvloeden: Schilderen vormt een beschermende laag tegen regen, zonlicht, wind en andere weersomstandigheden die schade aan je huis kunnen veroorzaken.
 • Voorkomt rot en verval: Door regelmatig schilderwerk kunnen kleine beschadigingen en scheurtjes worden opgemerkt en gerepareerd voordat ze groter worden en leiden tot rot en structureel verval.
 • Verbeteringen in uiterlijk: Vers geschilderde oppervlakken zien er mooi en fris uit, waardoor de algehele uitstraling van je huis verbetert en de waarde ervan wordt behouden.
 • Verlengt levensduur: Goed onderhouden schilderwerk kan de levensduur van materialen zoals hout, metaal en metselwerk verlengen, waardoor je minder vaak grote reparaties hoeft uit te voeren.
 • Bespaart geld op lange termijn: Door regelmatig onderhoud te plegen, voorkom je grote schade die dure reparaties vereist. Het is vaak goedkoper om regelmatig te schilderen dan om grote renovaties uit te voeren.
 • Verbetering van de luchtkwaliteit: Sommige verven bevatten ingrediënten die de luchtkwaliteit in huis verbeteren door schadelijke stoffen te absorberen. Regelmatig schilderwerk met deze soorten verven kan de binnenlucht gezonder maken.
 • Beschermt tegen insectenplagen: Een goed geschilderde oppervlakte kan ook helpen bij het weren van insecten zoals termieten en houtwormen, die houten structuren kunnen beschadigen.

Kortom, regelmatig schilderwerk onderhoud is essentieel voor het behoud van de schoonheid, duurzaamheid en waarde van je huis.

Verschillende werkzaamheden onderhoud schilderwerk

Je kunt schilderwerk op verschillende manieren onderhouden, namelijk door het te reinigen, repareren, inspecteren en behandelen. De manier waarop dit gedaan kan worden zal afhankelijk zijn van jouw specifieke situatie. Wil je een duiderlijker beeld van deze verschillende werkzaamheden? Lees dan verder.

Reinigen van het schilderwerk

Reinigen van het schilderwerk betekent dat je het oppervlak schoonmaakt voordat je er nieuwe verf op aanbrengt. Hierdoor kan de nieuwe verflaag goed aan het oppervlak hechten en er mooi uitzien.

 • Verwijderen van vuil en stof: Het eerste wat je moet doen, is het verwijderen van oppervlakkig vuil en stof. Dit kan worden gedaan met een zachte borstel, een doek of zelfs met water en zeep, afhankelijk van de mate van vuilheid.
 • Ontvetten: Soms is het oppervlak vettig of bevuild met olieachtige substanties. In dat geval is het belangrijk om het oppervlak te ontvetten met een geschikt reinigingsmiddel om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht.
 • Schuren: Na het reinigen kan het nodig zijn om het oppervlak licht op te schuren. Dit helpt om eventuele ruwe plekken glad te maken en de hechting van de nieuwe verf te verbeteren.
 • Afplakken: Als je andere delen van het oppervlak wilt beschermen tegen verf, is het belangrijk om deze af te plakken met schilderstape voordat je begint met het reinigen en schilderen.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat het oppervlak goed voorbereid is voor het aanbrengen van nieuwe verf, wat resulteert in een mooiere en duurzamere afwerking.

Repareren van beschadigd schilderwerk

Het repareren van beschadigd schilderwerk is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat de nieuwe verflaag er mooi en duurzaam uitziet. Als er ruwe plekken of oneffenheden op het oppervlak zijn, is het bijvoorbeeld belangrijk om deze glad te schuren. Dit zorgt voor een gelijkmatige ondergrond voor de nieuwe verf en helpt om een ​​glad eindresultaat te bereiken. Kleine gaten, scheurtjes of andere beschadigingen in het schilderwerk moeten worden opgevuld voordat er opnieuw wordt geschilderd. Dit kan worden gedaan met een geschikte vulmiddel, zoals plamuur, dat wordt aangebracht en gladgestreken met een plamuurmes.

Soms zijn er oppervlakken die niet helemaal vlak zijn, wat kan leiden tot ongelijke verflagen. Om dit te corrigeren, moet het oppervlak worden geëgaliseerd door bijvoorbeeld het gebruik van een schraper of schuurpapier om hobbels of bulten glad te maken. Nadat de reparaties zijn uitgevoerd, is het vaak nodig om een primer aan te brengen voordat je begint met schilderen. De primer zorgt voor een betere hechting van de verf en helpt om eventuele kleurverschillen te minimaliseren.

Regelmatige inspecties

Het is belangrijk om regelmatig het schilderwerk te inspecteren op tekenen van schade of achteruitgang. Dit helpt bij het vroegtijdig opsporen van problemen, zodat ze snel kunnen worden aangepakt voordat ze erger worden. Kijk bijvoorbeeld of er gebieden zijn waar de verf begint af te bladderen of te schilferen. Dit kan een teken zijn dat de hechting van de verf is verminderd en dat er reparaties nodig zijn. Kleine scheurtjes in het schilderwerk kunnen wijzen op problemen zoals beweging in de onderliggende structuren. Het is belangrijk om deze scheurtjes op te merken en indien nodig te repareren om verdere schade te voorkomen.

Vochtplekken kunnen duiden op lekkages of vochtproblemen die het schilderwerk kunnen aantasten en verkleuring van het schilderwerk kan worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon, vocht of andere omgevingsfactoren. Let op tekenen van verkleuring en overweeg om het schilderwerk bij te werken om de uitstraling van je huis te behouden. Als je houtwerk hebt dat is geschilderd, controleer dan regelmatig op tekenen van houtrot. Dit kan zich manifesteren als zacht of verkleurd hout. Als je houtrot ontdekt, moet je dit snel behandelen om verdere schade te voorkomen.

Behandeling van houtrot

Als houtrot wordt ontdekt, is het essentieel om het probleem aan te pakken voordat je opnieuw gaat schilderen. Dit omvat vaak het verwijderen van het aangetaste hout, het aanbrengen van een speciaal houtrotreparatiemiddel om de rot te stoppen en het beschadigde hout te herstellen. Nadat het reparatiemiddel is uitgehard, wordt het oppervlak geschuurd en voorbereid voor het aanbrengen van nieuwe verf. Dit proces helpt verdere verspreiding van de rot te voorkomen en zorgt voor een stevige basis voor het schilderwerk.

Besparen op schilderwerk onderhouden?

Vind een schilder bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes ontvangen

Hoe vaak moet schilderwerk worden onderhouden?

Hoe vaak je schilderwerk moet onderhouden, hangt af van verschillende factoren, zoals het klimaat waarin je woont, de kwaliteit van de verf en de blootstelling aan elementen zoals zonlicht en vocht.

Over het algemeen wordt aanbevolen om exterieur schilderwerk ongeveer om de vijf tot tien jaar bij te werken. Binnenshuis kan het schilderwerk meestal langer meegaan, misschien wel tot tien jaar of langer, afhankelijk van de slijtage en het gebruik van de ruimte.

Het is wel belangrijk om regelmatig inspecties uit te voeren en indien nodig kleine reparaties uit te voeren om de levensduur van het schilderwerk te verlengen.

Kosten van schilderwerk onderhoud

Wanneer je een schilder inschakelt om jouw schilderwerk te onderhouden kan het lastig zijn om te achterhalen hoeveel dit gemiddeld gaat kosten. Dit komt omdat elke situatie anders is, en er verschillende manieren van onderhoud zijn. Daarom worden de kosten vaak uitgerekend per uur of per m².

Voor binnenschilderwerk variëren de kosten tussen de € 30,- en € 35,- per m², of tussen de € 35,- en € 40,- per uur. Bij buitenschilderwerk liggen de geschatte kosten tussen de € 35,- en € 40,- per m², of tussen de € 40,- en € 50,- per uur.

Deze prijzen kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de omvang van het project, de staat van het oppervlak en de ervaring van de schilder. In de tabel hieronder vind je deze prijzen nogmaals beschreven. Wil je besparen op deze kosten? Schakel dan een schilder in via het vrijblijvende offerteformulier! Je kunt ook een onderhoudscontract afsluiten.

Kostenoverzicht schilderwerk onderhouden 2024

Project Type Gemiddelde kosten*
Binnenschilder Per m2 € 30,- tot € 35,-
Per uur € 35,- tot € 40,-
Buitenschilder Per m2 € 35,- tot € 40,-
Per uur € 40,- tot € 50,-

*Gemiddelde prijs exclusief btw

Zelf schilderwerk onderhouden of professioneel laten doen?

Als je je afvraagt of je het schilderwerk zelf moet doen of een professional moet inhuren, denk dan aan een paar dingen. Als je ervaring hebt en je zeker voelt, kun je het zelf proberen. Maar als je twijfelt of het een grote klus is, is het misschien beter om een professional te vragen. Een professional kan het werk snel en goed doen. Het kost misschien wat meer geld, maar het kan de moeite waard zijn voor het beste resultaat.

Schilderwerk onderhouden? Schakel een schilder in via het offerteformulier!

Het onderhouden van schilderwerk is ontzettend belangrijk, en het is ook belangrijk dat dit op de juiste manier gedaan wordt. Zo zorg je er namelijk voor dat de verf zo lang mogelijk goed blijft. Het is verstandig om een schilder in te schakelen. Maar hoe doe je dit?

Je kunt makkelijk en snel in contact komen met schilders bij jou in de regio door het onderstaande gratis offerteformulier in te vullen. Daarnaast bespaar je zo ook nog tot 40% op de eindprijs!

Gratis offertes vergelijken