Woonkamer wit verven

Home » Schilderen woonkamer

Schilderen woonkamer: kosten en handige info

Het schilderen van een woonkamer kan een behoorlijke klus zijn, maar vaak wel van toegevoegde waarde. Het zorgt ervoor dat je huis er weer fris en fruitig uitziet en het geeft je de kans om makkelijk een verandering in je interieur aan te brengen. Maar wanneer je een woonkamer gaat schilderen zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten, en wanneer je een schilder inzet is het goed om te weten wat zo’n vakman precies doet.

Wil je hier meer over weten? Dan ben je hier op het juiste adres. Hieronder vind je namelijk meer informatie over het schilderen en het laten schilderen van een woonkamer!

Korte info: woonkamer schilderen

 • Gebruik deze tips voor het schilderen van je woonkamer: kies de kleur zorgvuldig, zorg voor een schone ondergrond, gebruik primer voor betere hechting, investeer in kwaliteitsverf en gereedschap, zorg voor ventilatie tijdens het schilderen en ruim nadien alles netjes op.
 • De woonkamer laten verven omvat het voorbereiden van de ruimte, reinigen en repareren van muren, aanbrengen van primer en verf met precisie en aandacht voor kwaliteit.
 • De kosten variëren afhankelijk van de grootte van het te schilderen gebied, bijvoorbeeld het spuiten van muren in de woonkamer varieert van € 200,- tot € 400,- voor 25 m² tot 50 m², terwijl het schilderen van deuren kan variëren van € 240,- tot € 900,- voor 5 tot 10 deuren.
 • Bespaar op de kosten: Start gratis offerteaanvraag!
 • Voor kleuradvies in je woonkamer, denk eerst aan de gewenste sfeer en kies kleuren die daarbij passen, zoals lichtere tinten voor een ruimtelijk effect, donkerdere tinten voor een gezellige ambiance, en accentkleuren voor meer pit.

Schilderen woonkamer: gebruik deze tips

Je huis schilderen is een snelle en makkelijke manier om je woning een make-over te geven. Je woonkamer is hierbij een belangrijk onderwerp. Hier zijn een aantal makkelijke tips om je te helpen als je de woonkamer wilt schilderen:

 • Kleurkeuze: Kies eerst welke kleur je wilt voor je woonkamer. Denk na over welke kleuren je mooi vindt en welke goed passen bij je meubels en decoraties.
 • Reinigen en repareren: Zorg ervoor dat de muren schoon en glad zijn voordat je begint met schilderen. Repareer eventuele scheuren of gaten in de muren en schuur oneffenheden glad.
 • Primer: Het is slim om eerst een laag primer aan te brengen voordat je de verf aanbrengt. Primer helpt de verf beter te hechten en zorgt voor een gelijkmatige afwerking.
 • Goede verf en gereedschap: Investeer in kwaliteitsverf en goede kwasten of rollers. Dit kan een groot verschil maken in het eindresultaat en hoe lang de verf meegaat.
 • Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het schilderen door ramen en deuren open te houden. Dit helpt de verflucht te verminderen en zorgt ervoor dat de verf sneller droogt.
 • Opruimen: Ruim na het schilderen je gereedschap op en gooi lege verfblikken weg. Maak ook de kwasten en rollers schoon zodat je ze kunt hergebruiken.

woonkamer laten verven

Wil je jouw woonkamer een ander kleurtje geven, maar wil je liever niet zelf aan de slag? Dan kun je een schilder inschakelen. Maar wat doet de schilder dan precies? Die informatie vind je hier.

Stap 1. Voorbereiding van de ruimte

De schilder begint met het voorbereiden van de woonkamer voor het schilderwerk. Dit omvat het verplaatsen van meubels naar het midden van de kamer of het bedekken ervan met beschermende doeken of plastic om ze te behoeden voor verfspetters en morsen. Eventuele vloeren, tapijten of andere oppervlakken die niet geschilderd moeten worden, worden ook afgedekt om ze te beschermen tegen verfspatten.

Stap 2. Reinigen en repareren waar nodig

De schilder neemt grondig de tijd om de muren schoon te maken, alle vuil, stof, vet en andere verontreinigingen worden zorgvuldig verwijderd om een optimale hechting van de verf te garanderen. Eventuele scheuren, gaten of beschadigingen in de muren worden professioneel gerepareerd met geschikt vulmiddel en vervolgens zorgvuldig glad geschuurd om een perfect glad oppervlak te verkrijgen.

Stap 3. Primer aanbrengen

Met precisie brengt de schilder een gelijkmatige laag primer aan op de muren. Deze primer legt de basis voor de verf, verbetert de hechting en duurzaamheid van de uiteindelijke verflaag en zorgt voor een goede afwerking. Vervolgens controleerd de schilder op oneffenheden en brengen ze de primer gelijkmatig en consistent aan over het gehele oppervlak van de muren.

Stap 4. Aanbrengen van verf

De schilder begint met het aanbrengen van de verf op de muren van de woonkamer, zorgvuldig en met precisie. Ze zorgen ervoor dat de verf gelijkmatig wordt verdeeld en geen strepen of druipen achterlaat. Tijdens het schilderen houden ze de kwaliteit constant in de gaten en corrigeren ze eventuele fouten direct. Na het aanbrengen van de verf beoordelen ze het resultaat nauwkeurig en beslissen ze of een tweede laag nodig is voor een betere dekking of een diepere kleur.

Goedkoop je schildersklus uitbesteden?

Vind een goedkope schilder bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes ontvangen

Woonkamer verven kosten

Als je de woonkamer wil opknappen door te schilderen, is het belangrijk om te weten wat het kan kosten. Er zijn verschillende opties, zoals spuiten of traditioneel schilderen van muren, plafonds en deuren.

De prijs van het schilderwerk hangen af van de grootte van het gebied dat je wil schilderen. Bijvoorbeeld, voor spuiten van muren in de woonkamer kan het € 200,- tot € 400,- kosten voor 25 m² tot 50 m² en het spuiten van plafonds kost tussen € 254,- en € 750,- voor 20 m² tot 75 m². Klassiek schilderen van plafonds kost tussen € 240,- en € 1.200,- voor 25 m² tot 75 m². Het schilderen van deuren kan tussen € 240,- en € 900,- kosten voor 5 tot 10 deuren.

De prijzen kunnen variëren op basis van de staat van de oppervlakken. Het is handig om offertes te vergelijken en te overleggen met professionals voor een goede inschatting.

Kostenoverzicht woonkamer verven 2024

Schilderwerk woonkamer Oppervlakte Prijs*
Spuitwerk muur 25 m² – 50 m² € 200,- tot € 400,-
Spuitwerk plafond 20 m² – 75 m² € 254,- tot € 750,-
Klassiek schilderen plafond 25 m² – 75 m² € 240,- tot € 1.200,-
Klassiek schilderen muur 20 m² – 50 m² € 200,- tot € 450,-
Deuren schilderen 5 – 10 stuks € 240,- tot € 900,-

Woonkamer behangen of schilderen?

Als je moet kiezen tussen behangen en schilderen voor je woonkamer, zijn er een paar dingen om over na te denken. Behangen kan een goede optie zijn als je op zoek bent naar een patroon of textuur die moeilijk te bereiken is met verf. Het kan ook helpen om oneffenheden in de muur te verbergen. Aan de andere kant is schilderen vaak sneller en gemakkelijker, vooral als je gewoon een effen kleur wilt. Het kan ook makkelijker zijn om later bij te werken als dat nodig is. Bedenk wat het beste past bij je smaak, budget en hoeveelheid werk die je bereid bent te doen.

Kleuradvies woonkamer

Als je kleuradvies voor je woonkamer wilt, denk dan eerst aan de sfeer die je wilt creëren. Gebruik de onderstaande tabel om duidelijkheid te krijgen van welke kleur bij jouw woonkamer en stijl past.

De ruimte groter en lichter laten lijken Een gezellige en intieme sfeer toevoegen Meer pit
Lichtere kleuren, zoals wit, crème of pasteltinten. Donkerdere kleuren, zoals diepblauw, groen of grijs. Één accentmuur te schilderen in een levendigere kleur. Neutrale kleuren zoals beige, taupe of lichtgrijs vaak veilige keuzes die passen bij verschillende stijlen.

Woonkamer schilderen in twee kleuren

Als je je woonkamer wilt schilderen met twee kleuren, kun je een aantal leuke effecten creëren. Een populaire optie is om één muur te schilderen in een andere kleur dan de andere muren. Dit wordt vaak een accentmuur genoemd en kan een mooie focuspunt in de kamer worden.

Je kunt ook ervoor kiezen om de bovenste helft van de muur één kleur te geven en de onderste helft een andere kleur. Dit wordt vaak ‘twee kleuren verdelen’ genoemd en kan de kamer visueel interessanter maken.

Het is belangrijk om kleuren te kiezen die goed bij elkaar passen en passen bij de stijl van je woonkamer.

Welke kleuren passen bij elkaar?

Er zijn veel kleuren die goed bij elkaar passen en een mooie uitstraling kunnen geven aan je woonkamer. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Blauw en wit: Deze kleurencombinatie is fris en rustgevend. Blauw kan een gevoel van kalmte en sereniteit toevoegen, terwijl wit de ruimte licht en luchtig houdt.
 • Grijs en geel: Grijs is een neutrale kleur die goed samengaat met bijna elke andere kleur. Geel voegt een vrolijke en levendige uitstraling toe aan de ruimte.
 • Groen en bruin: Groen en bruin zijn natuurlijke kleuren die goed bij elkaar passen en een warme, rustgevende sfeer kunnen creëren. Het is alsof je de natuur naar binnen brengt.
 • Roze en grijs: Roze en grijs vormen een zachte en romantische combinatie. Grijs kan de levendigheid van roze temperen en een gebalanceerde uitstraling geven aan de ruimte.
 • Paars en wit: Paars is een kleur die luxe en elegantie uitstraalt. Wanneer gecombineerd met wit, kan het een gevoel van verfijning en sereniteit creëren.

Onthoud dat het belangrijk is om kleuren te kiezen die passen bij je persoonlijke smaak en de stijl van je woonkamer. Probeer altijd kleine testgebieden te schilderen om te zien hoe de kleuren er in je ruimte uitzien voordat je de hele kamer schildert.

Zelf schilderen of schilder inschakelen?

Als je moet kiezen tussen zelf schilderen of een schilder inschakelen, zijn er een paar dingen om over na te denken. Als je handig bent en ervaring hebt met schilderen, kun je ervoor kiezen om het zelf te doen. Het kan geld besparen en je hebt de controle over het hele proces.

Maar als je geen ervaring hebt of als je een grote ruimte moet schilderen, kan het inschakelen van een professionele schilder een slimme keuze zijn. Een schilder kan het werk snel en efficiënt uitvoeren, met professionele resultaten. Ze hebben ook vaak toegang tot betere verf en gereedschappen, wat kan resulteren in een duurzamere afwerking.

Wil je een woonkamer later verven? Schakel makkelijk een schilder in!

De woonkamer laten verven kun je uitbesteden aan een schilder bij jou in de regio. Maar hoe vind je deze vakman zonder gedoe? Daar is gelukkig een makkelijk antwoord op te geven.

Vul het gratis offerteformulier in en krijg meerdere offertes van vakmannen. Jij kunt dan de beste keuze maken op basis van prijs en kwaliteit, en natuurlijk persoonlijke voorkeur.

Gratis offertes vergelijken