Schilder gezocht voor huis schilderen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis & vrijblijvend


Home » Huis schilderen

Huis schilderen: kosten en informatie

Laat je huis eens in de tien tot 15 jaar opnieuw schilderen, om ervoor te zorgen dat de binnen én buitenkant er netjes en verzorgd uitziet. Het verven van je huis is ook een goed idee als je de stijl wilt veranderen! Met een andere kleur op je muren ziet je woonkamer er direct heel anders uit. Op zoek naar een ervaren schilder?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je zo snel mogelijk tot 5 offertes in je mailbox, van specialisten in jouw regio. Vergelijk en kies zelf voor het beste aanbod!

Op deze pagina gaan we dieper in op het schilderen van je huis: wat zijn de mogelijkheden en wat kost dit ongeveer? Ook vind je informatie over de werkwijze en krijg je praktische bespaartips!Wat kost een huis schilderen?

Veel mensen denken dat zij goedkoper uit zijn als ze zelf hun huis gaan schilderen. Maar met alle materialen die je nodig hebt en de kosten van de verf ben je niet veel goedkoper uit dan wanneer je direct een ervaren schilder inhuurt. De kosten verschillen per schildersbedrijf. Meer over de prijs van schilderwerk lees je hier.

Hieronder lees je precies wat het kost om je huis te schilderen. De kosten zijn afhankelijk van de exacte schilderwerken die je laat uitvoeren. Voor een exacte prijsindicatie vraag je best gratis offertes aan.

schilderwerken

Huis binnen schilderen

Wil je het huis binnen laten schilderen? Voor het verven van muren betaal je gemiddeld €15,- tot €20,- per m². Voor een oppervlak van 35 m² kost dat neer op gemiddeld €615,-. Hetzelfde geldt voor het plafond. Dit zijn relatief goedkope schilderwerken, omdat het gaat om grotere oppervlakken die eenvoudig te sauzen zijn.

Voor het verven van 10 ramen in huis kun je rekening houden met gemiddeld €200,-. Je laat 10 deuren in huis verven voor gemiddeld €900,-. Dit is in verhouding iets duurder, omdat het schilderen meer voorbereiding en precisie vereist.

Prijzen binnenschilderwerk in 2024

Binnenschilderwerk Oppervlakte Gemiddelde kostprijs *
Muren 35 m² €615,-
Plafond 35 m² €615,-
Ramen (binnen) 10 kozijnen €200,-
Binnendeuren 10 deuren €900,-
Trap 1 gehele trap €300,-

* Let op: dit zijn gemiddelde tarieven. Vraag gratis offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Huis buiten schilderen

Wat kost het schilderen van de buitenkant van een huis? Het buitenschilderwerk is duurder dan binnenschilderwerk. Stel je zou al het schilderwerk van je tussenwoning aanpakken, bestaande uit de kozijnen, deuren, dakgoten en eventueel zelfs de gevel aanpakken. De totale kosten liggen dan gemiddeld tussen de €1.000,- tot €2.000,-.

Bij een hoekwoning is het totale oppervlak iets groter, waardoor de kosten hoger oplopen. Laat jij je huis schilderen, houd dan rekening met kosten rond de €1.500,- tot €3.000,-. Bij een vrijstaande woning kunnen de kosten, afhankelijk van het oppervlak, snel oplopen. De prijzen variëren van €4.000,- tot gemiddeld €12.000,-.

Buitenkant huis laten schilderen kosten in 2024

Buitenschilderwerk Gemiddelde kostprijs *
Appartement €800,- tot €2.500,-
Tussenwoning €1.000,- tot €2.000,-
Hoekwoning €1.500,- tot €3.000,-
Vrijstaande woning €4.000,- tot €12.000,-

* Let op: dit zijn gemiddelde tarieven. Vraag gratis offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

Huis laten schilderen door een ervaren schildersbedrijf?

Vind een vakman in jouw regio en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

Welke keuzes hebben invloed op de prijs van een huis schilderen?

De kosten voor het schilderen van je huis hangen nauw samen met de specifieke werkzaamheden, het uurloon van de schilder en het soort verf dat gebruikt wordt. Hieronder lees je welke factoren en keuzes meespelen in het bepalen van de prijs. Wil je graag precies weten wat het schilderen van je huis gaat kosten, vraag dan gratis offertes aan!

Uurloon schilder

De arbeidskosten bepalen voor ongeveer 80% de totaalprijs. Het uurloon van de schilder speelt dus een grote rol in het bepalen van de totaalprijs. Gemiddeld ligt de uurprijs rond de €35,- tot €40,-. Hoe meer ervaren een vakman is, des te hoger de prijzen.

Let op! In sommige gevallen brengen de schilders geen uurtarief, maar een vaste prijs per vierkante meter in rekening. Dit is vaak het geval bij grotere klussen, zoals het schilderen van gevels, muren of plafonds. In dat geval kun je rekening houden met ongeveer €30,- tot €35,- per m².

Soort verf

Het type verf dat gebruikt wordt heeft een grote invloed op de materiaalkosten. Latex voor binnen kost gemiddeld €5,- tot €10,- per liter, dat is voldoende voor ongeveer 7 tot 9 m². Heb je een muuroppervlak van 20 m² dat je wilt schilderen, dan ben je ongeveer €14,– tot €28,- kwijt aan latex.

Voor latex geschikt voor buitenschilderwerk liggen de prijzen iets hoger: rond de €15,- tot €20,- per liter. Dat komt omdat deze verf een beschermende functie heeft en daarom van iets hogere kwaliteit is. In veel gevallen moet je naast latex ook grondverf aanbrengen: dit kost je gemiddeld €25,- tot €50,- per liter.

Verfsoorten Gemiddelde prijs per liter incl. btw *
Latex voor binnen €5,- tot €10,-
Latex voor buiten €15,- tot €20,-
Alkydverf €20,- tot €40,-
Grondverf €25,- tot €50,-
Beits en lak €25,- tot €60,-
Acrylverf €30,- tot €50,-

* Let op: dit zijn gemiddelde tarieven. Vraag gratis offertes aan en ontdek de exacte prijzen.

schilderwerken

Voorbereiding

Wanneer jij je huis wilt laten schilderen, moeten er ook voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd. Deze werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit het herstellen van houtrot of het schuren en schoonmaken van het oppervlak. Dit is nodig om tot een mooi resultaat te komen. Is het houtwerk in hele slechte staat, dan kun jij je voorstellen dat de schilder daar meer tijd aan kwijt is, waardoor je duurder uit bent.

Grootte van de opdracht

Hoe groter de opdracht en hoe meer schilderwerken je uit laat voeren, des te hoger de kosten. Maar het is ook belangrijk om te weten dat de prijs per vierkante meter daalt naarmate de klus groter is. Mocht jij dus de hele buitenkant van je huis laten schilderen, dan liggen de kosten per vierkante meter lager dan wanneer je alleen de ramen en deuren laat schilderen.

Extra opties

Een schilder kan ook extra werkzaamheden uitvoeren, waardoor de kosten uiteindelijk stijgen. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van houtrot. Soms is dit nodig als de schilder onverwacht houtrot tegenkomt in je ramen of gevel.

Ook zijn de kosten vaak hoger voor het schilderen van ramen op de eerste of tweede verdiep, omdat de vakman hier een steiger of ladder voor inzet.

Huis schilderen: verschillende scenario’s en de kosten

Benieuwd wat het gaat kosten om je gevel te schilderen? Of overweeg je de woonkamer een nieuwe frisse kleur te geven en wil je graag weten wat dit kost? Hieronder geven we je een paar prijsvoorbeelden.

  • Standaard schilderwerk: je woont in een tussenwoning en wilt de buitenkant van je huis verven. De ramen, de gevel en de deuren. De totale kosten komen dan neer op gemiddeld €1.000,- tot €2.000,-.
  • Groter project: als je in een vrijstaand huis woont en je wilt de gevel schilderen, dan gaat het om een groot oppervlak. Hierdoor liggen de kosten hoger, rond de €4.000,- tot wel €12.000,-, afhankelijk van de afmetingen.
  • Binnenschilderwerk: je wilt je living een fris uiterlijk geven door het plafond 80 m² en de muren 100 m² te schilderen. De kosten komen neer op totaal €2.700,- tot €3.600,-.

schilderwerken

Huis laten schilderen of zelf huis verven?

Een huis schilderen: kun je dit zelf of heb je echt een ervaren schilder nodig? Voor eenvoudig schilderwerk is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan. Wel raden we je aan om te investeren in kwaliteitsverf en goede materialen. Dit voorkomt strepen en druipers op de muren. Het gaat hierbij vooral om het binnenschilderwerk.

Buiten schilderen is complexer. Omdat dit het houtwerk moet beschermen tegen houtrot is het belangrijk dat het echt goed is uitgevoerd. Het is daarom aan te raden om hiervoor echt een schilder in te schakelen. Hij kan je gevel schilderen, je dakkapel en je ramen. Hierdoor blijft je huis beschermd tegen neerslag en kou en ontstaat er geen houtrot.

Huis schilderen en besparen op de kosten?

Vergelijk gratis offertes en kies de schilder met het beste aanbod!

Gratis offertes ontvangen

Besparen op de kosten van een huis schilderen: zo kost je huis verven nog minder

Is het tijd om de muren te schilderen, maar wil je niet de hoofdprijs betalen? Geen zorgen: er zijn tal van manieren om te besparen op de kostprijs. Hieronder geven we je een paar praktische tips. Help zelf mee met de voorbereiding of schakel samen met je buren een ervaren schildersbedrijf in om een kwantumkorting te regelen.

Hulp nodig met het vinden van een schilder? Vraag dan snel gratis offertes aan en bespaar tot wel 40%!

Profiteer van een winterschilder

In de winter hebben schilders minder klussen dan in de zomer. Hierdoor hanteert de schilder ’s winters een lager uurloon dan in de zomer. Door een zogeheten winterschilder in te schakelen, bespaar je tot 30% op de totaalprijs! In de winter je huis schilderen kan prima, zo lang het buiten niet te koud of te vochtig is. Door dit in de winter te doen, is je huis in de voorjaar direct helemaal klaar!

Lager btw-tarief

Is je huis ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je van een verlaagd btw-tarief op de schilderwerken. Je betaalt slechts 6% btw. Mocht je huis dus nog geen 10 jaar oud zijn, dan kun je de klus nog even uitstellen om zo over een paar jaar te profiteren van een veel lager tarief. Meer weten? Lees dan verder op belgium.be.

Doe zelf de voorbereiding

Rekent de schilder een uurloon? Dan kun je besparen door zelf de voorbereiding alvast uit te voeren. Maak alvast het oppervlak stof- en vetvrij of zorg ervoor dat het hout alvast volledig geschuurd is. Doordat de schilder direct aan de slag kan, is hij sneller klaar en bespaar jij op de arbeidskosten.

Je huis schilderen samen met je buren

De meeste schilders bieden een kwantumkorting aan. Hoe groter de klus, des te lager de prijs per vierkante meter. Als je zelf maar een relatief kleine klus hebt, kun jij het huis samen met je buren laten schilderen! Vraag of zij ook interesse hebben in schilderwerk en regel zo een mooie kwantumkorting.

schilderwerken

Je huis schilderen? Vergelijk offertes!

Zie je het niet zitten om zelf je huis te schilderen? Geen zorgen: een schilder zorgt ervoor dat je gevel, muren of ramen in een mum van tijd geverfd zijn. Zo ziet je huis er fris en als nieuw uit en weet je zeker dat je profiteert van het mooiste resultaat. Hulp nodig met het vinden van een schildersbedrijf?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven in je mailbox. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo voor het schildersbedrijf met de scherpste prijs. Je bespaart op deze manier tot wel 40% op de kosten! De offerteaanvraag is gratis en bovendien vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken