Besparen op de kosten van schilderwerk?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis & vrijblijvend


Home » Btw schilderwerk

Btw schilderwerk

In België worden drie verschillende tarieven gehanteerd voor de btw op schilderwerk. Op deze pagina lees je alles over de verschillende btw-tarieven voor particulieren en bedrijven en wanneer deze van toepassing zijn. Waarom een vakman inschakelen? Met een professionele schilder ben je verzekerd van strakke schilderwerken, zodat je woning prachtig afgewerkt wordt.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Kies je vakman bewust en vergelijk eerst offertes voordat je je keuze maakt. Wat is het voordeel van vergelijken? Ten eerste krijg je inzicht in de prijzen van schilderwerk in je regio. Daarnaast weet je door het vergelijken zeker dat je de vakman kiest met de beste prijs en de beste service!Welk btw-tarief schilderwerk voor woning?

Voor woningen ouder dan 10 jaar betaal je 6% btw over schilderwerk. Dit tarief is alleen van toepassing op klussen die direct zijn gerelateerd aan de schilderwerken. Is je woning nog geen 10 jaar oud? Dan betaal je het reguliere tarief van 21% btw over schilderwerk.

Benieuwd naar de exacte kosten voor schilderwerken? Vergelijk gratis offertes

6%, 12% of 21% btw in België?

In België worden verschillende tarieven gehanteerd voor schilderwerken.

 • Je betaalt het btw-tarief van 6% voor schilderwerk wanneer je woning ouder is dan 10 jaar. Dit tarief is alleen van toepassing op werkzaamheden die direct aan het schilderen zijn gerelateerd.
 • Het 12% btw-tarief van een schilder is alleen van toepassing in de sociale woningbouw.
 • Wanneer je woning nog geen 10 jaar oud is of bij nieuwbouw of een vakantiewoning, betaal je 21% btw over de schilder en zijn werkzaamheden. Dit tarief is ook van toepassing wanneer je naast het schilderen andere klussen laat uitvoeren, zoals het vervangen van ramen en deuren.

Wanneer vallen de schilderwerken onder de btw-regel van 6%?

Is je woning ouder dan 10 jaar? Wanneer je je woning gaat verbouwen, krijg je op bepaalde renovatiewerken korting op de btw. In plaats van 21% btw, betaal je slechts 6% btw over het schilderwerk. Dit tarief is alleen van toepassing wanneer je een vakman inschakelt voor de werkzaamheden. Wanneer je zelf materialen koopt, betaal je 21% btw.

Om in aanmerking te komen voor het verlaagde btw-tarief over schilderwerk, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Welke voorwaarden zijn dat?

 • Je woning is ten minste 10 jaar oud.
 • Je woning wordt hoofdzakelijk of uitsluitend als privéwoning gebruikt.
 • De uitgevoerde werken worden rechtstreeks aan jou gefactureerd.

Voldoen jij en je woning aan deze eisen? Dan komt je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief. Dit wordt direct via je vakman verrekend, je hoeft dus niet later geld terug te vragen. Wat moet je doen om de korting te krijgen? Vul een attest voor 6% btw in en geeft deze aan de vakman die de schilderwerken uitvoert.

btw schilderwerk

Voor welke werkzaamheden geldt het verlaagde btw-tarief?

Het verlaagde belastingtarief is van toepassing op de volgende schilderwerken:

 • Binnenschilderwerken: zoals het verven van ramen aan de binnenkant, het schilderen van muren of het plafond. Ook spuitwerk valt onder binnenschilderwerk. Ook het verven van het trapgat of deuren besteden veel mensen graag uit aan een vakman.
 • Buitenschilderwerken: hierbij moet je denken aan het verven van al het houtwerk aan de buitenkant van je woning. Het schilderen van ramen, deuren en het houtwerk langs de dakrand zijn voorbeelden van buitenschilderwerk.
 • Behangwerken: ook het laten behangen van je woning valt onder het lage belastingtarief.

Wat doet dit met de prijs?

Het schilderen van de muren in een gemiddelde woonkamer kost ongeveer €615,-, inclusief 21% btw. De prijs wordt met het verlaagde btw-tarief ongeveer €540,-. De besparing? Rond de €75,-!

Hoe zit het met buitenschilderwerken?

Het verven van een tussenwoning langs buiten kost gemiddeld tussen de €1.000,- en €2.000,-, inclusief 21% btw. Wanneer je 6% btw hoeft te betalen, bespaar je maar liefst €123,- tot €248,- btw op deze klus!

Heb je een vrijstaande woning? Inclusief 21% btw kost het buitenschilderwerk hiervan gemiddeld €4.000,- tot €12.000,-. Hoef je slechts 6% btw te betalen? Dan ligt de prijs op €3.400,- tot €10.500,-: je bespaart tussen de €600,- en €2.500,-!

Een handig overzicht van alle schilderwerk prijzen lees je hier.

Wil je meer informatie? Kijk op financien.belgium.be om meer te lezen over de btw voor schilderwerk in 2024.

Besparen op de kosten van schilderwerk?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten!

Wanneer vallen de schilderwerken onder de btw-regel van 21%?

Wanneer betaal je voor schilderwerk en het uurloon van de schilder wel het reguliere btw-tarief? Wanneer je woning nog geen 10 jaar oud is, kom je niet in aanmerking voor het verlaagde tarief. Je betaalt dan dus 21% over de werkzaamheden en de materialen van je schilder.

Laat je een nieuwbouwwoning bouwen? Dan heb je waarschijnlijk ook een schildersbedrijf nodig. Ook bij nieuwbouwwoningen betaal je over schilderwerk het reguliere btw-tarief van 21%. Bij nieuwbouw hanteert de vakman een speciale aanpak. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk om de muren eerst met voorstrijk te behandelen. Daarmee wordt voorkomen dat de verf door de muur opgezogen wordt.

Voor welke werkzaamheden geldt reguliere btw-tarief van 21%?

Over de volgende klussen betaal je 21% btw-tarief over schilderwerk in 2024:

 • Omdat nieuwbouwwoningen nog geen 10 jaar oud zijn, vallen de schilderwerken die je erin laat uitvoeren onder het reguliere btw-tarief van 21%.
 • Laat je naast het schilderen ook andere klussen uitvoeren door je schilder? Over deze werkzaamheden betaal je 21% btw. Denk daarbij aan het vervangen van raamkozijnen of deuren.
 • Wil je je woning zelf schilderen? Wanneer je zelf bouwmaterialen koopt, betaal je het normale tarief van 21% btw, ook wanneer je woning ouder dan 10 jaar is.

Btw schilderwerk 2024

Welk btw-tarief? Voorbeelden van werkzaamheden (al dan niet gerelateerd aan schilderwerken)*
6% Binnenschilderwerken
Buitenschilderwerken
Behangen
Gevel bepleisteren
Wandbekleding plaatsen
12% Sociale woningbouw
Sommige energiebronnen
21% Tuinaanleg, afsluitingen tussen tuinen of percelen, tuinpaden
Aanleg van en werken aan zwembaden, sauna’s, golfterreinen, vijvers, fonteinen.
Terras op het einde van uw tuin, een tuinhuisje, een pad in de tuin
Afbraakwerken die niet voorafgaan aan renovatiewerken, herstellingen of f
De gebruikelijke huishoudelijke reiniging die de netheid van de privéwoning tot doel heeft
Renovatiewerken aan een gebouw dat niet uitsluitend of hoofdzakelijk bedoeld is als privéwoning

*Let op: dit zijn slechts enkele voorbeelden. Bekijk de volledige lijst met werkzaamheden op: financien.belgium.be.

Btw-tarief schilderwerk voor bedrijven

Voor bedrijven ligt het btw-tarief voor schilderwerk altijd op 21%. Het verlaagde tarief is namelijk alleen van toepassingen op ruimtes die permanent bewoond worden door particulieren. De btw voor schilderwerk voor een zakelijke klant is dus 21%.

Toch heb je als bedrijf wel voordeel!

Wanneer je als bedrijf een schilder inschakelt is het wel mogelijk om de gemaakte kosten als bedrijfskosten van de winst af te trekken. Daarnaast is het altijd verstandig om eerst offertes te vergelijken, voordat je je schilder kiest.

Hoe zit het met appartementen met een syndicus?

Dan moet per kavel van het appartementenblok bekeken worden of deze hoofdzakelijk als woning gebruikt wordt om te bepalen welk btw-tarief gehanteerd wordt.

schilders btw schilderwerk

Nog meer besparen op schilderwerk? Gratis offertes vergelijken!

Wil je een schilder inschakelen tegen het verlaagde btw-tarief van 6%? Of moet je 21% btw betalen? Om te besparen op de kosten is het altijd verstandig om inzicht in de prijzen in jouw regio te krijgen. Hoe doe je dat? Door offertes te vergelijken!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt tot 4 offertes die je thuis op je gemak vergelijkt. Zo kies je je schilder bewust en weet je zeker dat je niet te veel betaalt. De offerteservice is geheel kosteloos en vrijblijvend!

Gratis offertes vergelijken