Dakgoten laten schilderen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis & vrijblijvend


Home » Dakgoten schilderen: werkwijzen en prijzen 2023

Dakgoten schilderen: werkwijze en prijzen 2024

Het schilderen van je dakgoot is een goede manier om de levensduur van je dakgoten te verlengen. Maar dat niet alleen: met een mooie verflaag zien je goten er weer als nieuw uit en vormen ze samen met je dak een fraaie kroon op je woning.

Dakgoten schilderen is goed zelf te doen, vermits je de juiste werkwijze aanhoudt en geschikte materialen kiest. In dit artikel vertellen we je hoe je de dakgoot van je woning het beste kunt schilderen, waarbij we aandacht besteden aan de verschillende materialen van dakgoten: elk materiaal heeft zijn eigen benadering en materialen nodig. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat je moet doen!

Dakgoot verven

Werkwijze dakgoot verven

Dakgoten vereisen een zorgvuldige aanpak, vooral omdat het om een materiaal gaat waar ontzettend veel én vaak water langs stroomt. Houd er dus rekening mee dat de ondergrond vochtig kan zijn en dat de dekking van de verflaag perfect moet zijn om problemen als corrosie of houtrot te voorkomen. Hoe verf je het beste je dakgoten?

Zorg voor een schone ondergrond

De kwaliteit van het verfwerk is voor een groot deel afhankelijk van hoe goed je de ondergrond hebt voorbereid. Het houdt in dat je ondergrond vrij moet zijn van vuil en vet, want alleen dan kan de uiteindelijke verflaag goed hechten. Daarnaast is het belangrijk om de ondergrond goed te schuren. Dit zorgt voor een egale ondergrond die de hechting van de verflaag verder verbetert. Door de ondergrond goed voor te bereiden, zorg je voor een resultaat dat lang goed blijft. Hoe doe je dat het beste?

 • Ondergrond schoonmaken. Verwijder met hand en borstel het oppervlakkige vuil. Heb je geen houten goten? Probeer hardnekkig vuil weg te poetsen met schoonmaakazijn of st. Dit zijn tevens middelen die de ondergrond vetvrij maken.
 • Ondergrond schuren. Gebruik voor het opschuren een grove korrel: 100-150 is een goede korrel.

Kies de juiste verf en primer

Dakgoten krijgen veel te verduren en staan bijna continu in contact met vocht. Daarom is het cruciaal om de juiste verf en primer voor je verfklus te gebruiken; anders staan er problemen als corrosie en houtrot te wachten.

Nu, welke verf en primer kies je voor jouw dakgoot? Voor zinken dakgoten gebruik je een primer die geschikt is voor non-ferro materialen. De juiste verf is een solventgedragen verf. Heb je houten dakgoten? Dan kies je best een ademende verf op alkydbasis; een dekkende beits. Deze oplossing bestaat uit verf en primer in één: wel zo handig. Voor pvc dakgoten kies je een primer die geschikt is voor kunststof, om vervolgens met 2 tot 3 lagen solventgedragen buitenlak de klus af te ronden.

Werk veilig!

Voor dakgoten verven heb je bijna altijd een ladder of steiger nodig. Zorg dat de ladder stevig staat – niet te schuin en niet te recht – en laat de ladder minimaal een meter boven de dakgoot uit steken. Zo kun je je met één hand aan de ladder vasthouden als dat nodig is. Gebruik handschoenen: je werkt met materialen die je huid slecht kan verdragen als deze lang ermee in contact komen. Tenslotte zijn een mondkapje en oogbescherming nog aan te raden tijdens het schuren.

Kies een goede dag om te schilderen

Het verfresultaat is deels afhankelijk van de omstandigheden van de buitenlucht. Ga je je dakgoot schilderen? Zorg dan dat je dit doet op een droge dag, het liefst bij milde temperaturen. Te koud weer zorgt voor een erg lange droogtijd en kan nadelig zijn als er dauw of condens op de drogende verf neerslaat. Te warm weer zorgt voor minder balans in het drogen, wat kan leiden tot oneffenheden in het resultaat.

Het helpt als het in de dagen voorafgaand aan je verfklus ook al droog is geweest, al is het niet essentieel. Zeker bij hout is het makkelijker om een goed resultaat te behalen als de ondergrond een paar dagen heeft kunnen drogen.

Dakgoot toch laten schilderen door een ervaren schilder?

Vind een vakman in jouw regio en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

Houten dakgoot schilderen

Ga je je houten dakgoot schilderen? Dan ga je best als volgt te werk:

 • Oude verf verwijderen. Met een verfafbijtmiddel kun je de oude verflaag verwijderen, zodat het nieuwe verfwerk straks direct op het hout hecht.
 • Oppervlak schuren. Met middelgrof schuurpapier (korrel 150-200) schuur je het oppervlak fijn en egaal.
 • Schoonmaken en ontvetten. Dit is de laatste stap in je voorbereiding. Met een ontvettend schoonmaakmiddel zorg je voor een brandschoon oppervlak. Met de bovenstaande stappen heb je de ondergrond perfect klaargemaakt voor een goede hechting van de primer en verf.
 • Verf aanbrengen. De meest praktische keuze voor het verven is een ademende verf op alkydbasis. Deze zijn in de meeste gevallen al voorzien van een primer, waardoor je maar één pot of één soort verf in huis hoeft te halen. Met een kwast of roller breng je deze verf aan in 2 lagen. Het voordeel van deze verf is dat deze ademend en vochtregulerend is; hiermee voorkom je houtrot. Deze verf is uitsluitend in satijnglans verkrijgbaar. Wil je toch een hoogglans afwerking? Dan kies je wel voor een aparte primer voor buitengebruik en hout, om vervolgens het hout af te werken met de hoogglanslak. Zorg ervoor dat het hout absoluut droog is bij deze verf: dit type is namelijk niet vochtregulerend.

Zinken dakgoot schilderen

Voor het verven van een zinken dakgoot hanteer je ruwweg dezelfde volgorde als bij een houten dakgoot. We leggen het proces toch in detail uit:

 • Oude verf verwijderen. Mocht er nog verf op je zinken dakgoot aanwezig zijn, dan verwijder je deze best met een afbijtmiddel.
 • Schuren. Met een korrel 100-150 schuur je de zinken dakgoot, zodat de verflaag straks beter aan het materiaal kan hechten.
 • Schoonmaken. Ook hier gebruik je een ontvettend middel, zoals schoonmaakazijn of St. Marc. Voor een uniform eindresultaat is het schoonmaken essentieel.
 • Primer aanbrengen. Ga bij zinken dakgoten voor een primer die specifiek geschikt is voor zink. Dit is bijna altijd direct een primer die bedoeld is voor buitengebruik. Na het aanbrengen van de primer laat je het resultaat even drogen.
 • Verf aanbrengen. Kies voor het verfwerk een lak die geschikt is voor non-ferro materialen zoals aluminium, koper en dus zink.

Zinken dagoot

Pvc dakgoot schilderen

Heb je een kunststof dakgoot die je wilt voorzien van een fris nieuw uiterlijk? Zo ga je te werk bij pvc dakgoot verven:

 • Verf verwijderen. Mocht deze aanwezig zijn: de verf verwijder je met verfafbijt.
 • Schuren. Gebruik voor het schuren van je pvc dakgoot schuurpapier met korrel 240. Dit is een wat fijner papier, zo voorkom je krassen in het pvc.
 • Schoonmaken. Ontvetten en schoonmaken is ontzettend belangrijk om lang van een goed eindresultaat te kunnen genieten. Ammonia en St. Marc zijn hiervoor geschikte middelen.
 • Primer aanbrengen. Om een goede basis voor het verfwerk te geven, is een speciale pvc hechtprimer nodig. Breng deze met kwast of roller aan en laat het rustig drogen.
 • Verf aanbrengen. De dakgoot werk je als laatste af met een solventgedragen lak, die gemaakt is om buiten te gebruiken. De verf leg je in 2 tot 3 lagen aan, waarbij je tussendoor met fijn schuurpapier het verfwerk schuurt.

Dakgoot schilderen prijzen

Besteed je het verven van je dakgoot liever uit? Een begrijpelijke keuze, want een perfect resultaat van groot belang voor de levensduur van je goten.

Wat kost het om je dakgoot te laten schilderen? De prijs om je dakgoot te laten schilderen ligt tussen €55,- en €60,- per meter.

Ga je toch zelf aan de slag? Dan heb je vooral te maken met de materiaalkosten. We zetten hieronder op een rij welke kosten je mag verwachten voor de meest gebruikte primers en verfsoorten.

Dakgoot schilderen kosten

Materiaal Richtprijs materiaalkosten (incl. btw) Richtprijs bij laten uitvoeren (incl. arbeid en btw)
Hoogglans buitenlak €15,- tot €20,- €22,- tot €32,-
Alkydverf (vochtregulerend) €10,- tot €20,- €30,- tot €35,-
Dekkende beits €10,- tot €20,- €25,- tot €35,-
Primer €8,- tot €16,- €25,- tot €30,-

Deze richtprijzen zijn per strekkende meter

Dakgoten laten schideren en besparen op de kosten?

Vergelijk gratis offertes en kies de schilder met het beste aanbod!

Gratis offertes ontvangen

Tip: meteen dakranden schilderen

Als je je dakgoten onder handen neemt of laat nemen, is het meteen een mooi moment om ook je dakranden te voorzien van een nieuwe verflaag. Het kost weinig extra voorbereidingswerk, dat geldt voor jezelf maar ook voor de professionele schilder. Dat kan ook qua prijs gunstig uitpakken. Wat kost het laten schilderen van deze oppervlakken ongeveer?

Een schilder rekent ongeveer €30,- tot €50,- per m2 voor het schilderen van de dakrand. Deze kosten zijn inclusief arbeid en btw.

Ook onderkant dakgoot verven

Als je dan toch bezig bent, is het verstandig om de onderkant dakgoot te schilderen. Zo bescherm je ook de onderkant van de goot en zorg je voor een langere levensduur. Laat je dit doen door een schilder? Dan kost dat ongeveer €30,- tot €50,- per m2.

Let op!
Belangrijk om te weten is dat er een verlaagd btw-tarief schilderwerk is van 6% wat geldt voor huizen ouder dan 10 jaar. Het zorgt ervoor dat zulk onderhoudswerk beter betaalbaar wordt. Is je huis bijna 10 jaar oud? Dan kun je misschien beter even wachten voordat je je klus laat uitvoeren.

Dakgoot laten schilderen

Dakgoot laten schilderen? Vergelijk offertes!

Zie je het niet zitten om je dakgoten zelf te schilderen? Geen zorgen: een schilder zorgt ervoor dat je dagkoten in een mum van tijd geverfd zijn. Zo zien je dakgoten er weer als nieuw uit en weet je zeker dat je profiteert van het mooiste resultaat. Op zoek naar een schilder bij jou in de regio?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven in je mailbox. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo voor het schildersbedrijf met de scherpste prijs. Je bespaart op deze manier tot wel 40% op de kosten! De offerteaanvraag is gratis en bovendien vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken