Dakkapel schilderen: opties en prijs

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis & vrijblijvend

Home » Dakkapel schilderen

Alles over dakkapel schilderen

Het schilderen van je dakkapel is ook een onderdeel van het onderhoud van je huis. Door ervoor te zorgen dat je dakkapel er weer netjes en verzorgd uitziet, krijgt je huis ook een beter uitstraling. Toch kan het schilderen van je dakkapel gevaarlijk en moeilijk zijn. Het kan dan ook verstandig zijn om hier voor een schilder in te huren.

Op deze pagina vertellen we over wanneer een dakkapel geschilderd moet worden, wat het kost en wat de voordelen zijn van het verven van een dakkapel. Daarnaast krijg je meer informatoe over de werkwijze als je zelf van plan bent om te schileren.

Dakkapel verven: korte info

 • Een dakkapel moet je om de 5 tot 7 jaar schilderen.
 • Let op afbladderende verf, scheurtjes in de verflaag, tekenen van houtrot en verandering van kleur.
 • Bij houtrot moet je dit eerst herstellen, voordat je gaat schilderen.
 • Een schilder voor buitenschilderwerk kost ongeveer €40,- en €50,- per uur.
 • Door de dakkapel op tijd te schilderen verleng je de levensduur en voorkom je problemen zoals houtrot. De kosten van herstellingen zijn vaak een stuk hoger dan een nieuwe verflaag.

Dakkapel laten schilderen? Schakel een ervaren schilder in!

Wanneer moet je een dakkapel laten schilderen?

Over het algemeen wordt het aangeraden om je dakkapel eens in de 5 tot 7 jaar opnieuw te laten schilderen, dit geldt voor bijna alle buitenschilderwerken. In sommige gevallen is een dakkapel ook al eerder toe aan een nieuwe schilderbeurt.

Denk bijvoorbeeld als de verflaag begint af te bladderen, er scheurtjes in gaan zitten of dat er blaasjes ontstaan. Wanneer dit gebeurt betekent het dat het hout niet langer wordt beschermd tegen vocht en kan er dus snel schade aan je dakkapel ontstaan.

Je kunt er ook voor kiezen om je dakkapel te schilderen als je simpelweg een andere kleur wilt.

Let hierop:

 • Let op tekenen van bladderen van de verf op de dakkapel. Wanneer de verf begint te schilderen, is het tijd voor een nieuwe verflaag.
 • Inspecteer de dakkapel op barsten of scheuren in de verflaag. Bij scheuren biedt de verf onvoldoende bescherming.
 • Controleer op tekenen van houtrot of ander verval. Bij grote beschadigingen of houtrot is het noodzakelijk om de schade eerst te herstellen.
 • Merk op of de kleur van de verf is vervaagd of veranderd. Verkleuring kan duiden op blootstelling aan de elementen en kan de beschermede eigenschap van de verflaag verminderen.
 • Ook bij algemene slijtage of veroudering is het nodig om een nieuwe verflaag aan te brengen.

Een dakkapel kun je ook gaan schilderen, wanneer je liever een andere kleur wilt. Vaak worden deze werkzaamheden gecombineerd met andere buitenschilderwerken, zoals het verven van de ramen.

dakkapel schilderen

Wat kost het schilderen van een dakkapel?

Het schilderen van een dakkapel is buitenschilderwerk en is daarom duurder dan binnenschilderwerk. Het laten schilderen van een dakkapel kost rond de €40,- en €50,- per uur. Dit is het zelfde als het uurloon voor ander buitenschilderwerk.

Deze schilderklus kan al snel op een totaalprijs tussen de €500,- en de €1000,- uitkomen. Bespaar op de kosten door gratis offertes te vergelijken.

Prijzen dakkapel schilderen in 2024

Schilderklus

Prijs

Dakkapel schilderen

€40,- tot €50,- per uur

Dakkapel schilderen totaalprijs

€500,- tot €1.000,-

*Deze prijzen zijn gemiddeld en kunnen afwijken van de exacte prijzen.

Voor het schilderen van een dakkapel heb je een grondverf of een primer nodig, dit is de eerste laag. De grondverf zorgt voor een goede hechting en een mooi eindresultaat. Een primer geeft ook nog bescherming tegen Uv-straling en roest. Over de basislaag komt dan één of twee lagen verf voor een egale dekking.

Nog wat handige prijzen voor het schilderen van een dakkapel:

Kosten dakkapel verven: per type verf

Type verf

Prijs

Grondverf of primer

€20,- tot €40,-

Lak of beits

€20,- tot €55,-

Verf

€20,- tot €50,-

Om op de kosten van het schilderen van de dakkapel te besparen is het verstandig om te kijken of je misschien een aantal schilderklussen kunt combineren. Laat bijvoorbeeld meteen de kozijnen schilderen als er toch al een steiger staat en neem ook wat werk binnen direct mee.


Dakkapel laten schilderen?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar op de kosten.
Gratis offertes vergelijken!


Prijs dakkapel schilderen: factoren die de totaalkost beïnvloeden

In de tabel hierboven heb je een aantal richtprijzen kunnen zien, maar de uiteindelijke totaalkost is afhankelijk van een aantal factoren. Belangrijkste factoren zijn het type dakkapel (welk materiaal en de grootte) en de verf dat er gekozen wordt. Vaak wordt er een goedkopere verf gekozen om te besparen op de totaalprijs, maar dit is niet altijd verstandig. Goedkopere verf heeft vaak meerdere lagen nodig en blijft minder lang mooi, hierdoor ben je uiteindelijk vaak toch nog duurder uit.

Dit zijn de factoren die de uiteindelijke prijs bepalen:

 • Verf: de gekozen verf bepaalt voor een groot deel de prijs. Wij raden aan om voor een kwaliteitsverf te kiezen, want dit geeft een mooier resultaat en vaak zijn er dan minder lagen nodig.
 • Grootte van de dakkapel: uiteraard is de grootte van de dakkapel van invloed op de prijs. Hoe groter de dakkapel. Hoe hoger de kosten zijn.
 • Toegankelijkheid: wanneer een dakkapel gemakkelijk bereikbaar is, is dit vaak voordeliger. Bij moeilijk bereikbare dakkapellen is er bijvoorbeeld een steiger nodig, zodat er veilig gewerkt kan worden.
 • Huidige staat van de dakkapel: wanneer er herstellingen nodig zijn, dan kan dit de kosten verhogen.

Kosten zelf schilderen

Wanneer je van plan bent om zelf de dakkapel te schilderen, ben je natuurlijk minder geld kwijt. Lak voor buiten kost ongeveer €20,- tot €60,- per liter. Met 1 liter kun je rond de 10 vierkante meter verven, afhankelijk van de dikte.

Kwaliteitsverf is vaak duurder, maar wij raden wel aan om hiervoor te kiezen. Je kunt beter wat meer uitgeven aan een goede verf, want dit dekt beter en vaak heb je dan minder verf nodig. Uiteindelijk kan het zelf zo zijn dat je goedkoper uit bent.

Naast verf moet je ook nog ander materiaal kopen, zoals tape, kwasten en rollers.

Let er ook altijd op dat je veilig werkt. Huur bijvoorbeeld een steiger of een veiligheidsharnas, voor meer bescherming.

Hoe dakkapel verven

Het begint allemaal met de voorbereiding. Zorg ervoor dat je al het materiaal in huis hebt, zoals kwasten, rollers, afplaktape, schuurpapier, reparatiematerialen en verf. Kies ook een geschikte dag uit met mooi weer om te schilderen.

Begin dan met het reinigen van de dakkapel. Maak alles grondig schoon en laat de dakkapel daarna volledig drogen.

Ondertussen kun je ook een inspectie uitvoeren. De inspectie bestaat uit het controleren van de staat van de dakkapel op houtrot, beschadigingen en andere mogelijke problemen. Zie je beschadigingen of houtrot? Voer dan eerst een reparatie uit, voordat je gaat beginnen met schilderen.

Dan kun je de dakkapel gaan schuren. Gebruik hiervoor een schuurmachine of schuurpapier. Je wilt de oude verflaag op ruwen om een goede hechting van de nieuwe verf te bevorderen. Na het schuren moet je alle delen goed kuisen, om al het stof te verwijderen.

Na het schuren kun je beginnen met het afplakken van de delen die je niet wilt schilderen en het verven zelf.. Begin met een grondlaag en breng daarna geschikte buitenverf aan. Meestal heb je twee lagen nodig voor een egale verflaag. Laat elke laag volledig drogen.

Heb je een dakkapel van hout of met houten onderdelen? Controleer dan alle onderdelen eerst op houtrot en andere beschadigingen. Let hierbij vooral goed op de hoekjes en plekken die blootgesteld zijn aan de weersomstandigheden. Repareer beschadigingen altijd voordat je de dakkapel gaat schilderen.

Een paar tips waar je op moet letten

 • Kies de juiste verf voor je dakkapel. Kies altijd een buitenverf en ga voor een goede kwaliteit. Bij een slechte kwaliteit heb je vaak meerdere lagen nodig, waardoor je uiteindelijke duurder uit bent. Bedenk van tevoren ook goed welke kleur je graag wilt.
 • Neem je tijd voor de voorbereidingen zoals het afplakken en het schuren van het oppervlak.
 • Zorg ook altijd voor een veilige werkomgeving. Gebruik stevige ladders of steigers en draag de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Ga niet het dak op wanneer het hard waait.
 • Schilder bij geschikt weer. Vermijd schilderwerk bij een hoge luchtvochtigheid of bij een zeer felle zon, dit kan de kwaliteit van het schilderwerk namelijk beïnvloeden.
 • Plan genoeg tijd in voor het schilderen. Een professionele schilder heeft waarschijnlijk niet veel tijd nodig voor een dakkapel, maar als leek kost het vaak meer tijd dan je denkt. Het is belangrijk om de oppervlakken in één keer te schilderen, om overlappen of lelijke aanhechtingen te voorkomen.
 • Werk van boven naar beneden en volg de natuurlijke lijnen van de dakkapel. Let ook op druipen en corrigeer deze direct. Het is beter om twee dunne lagen aan te brengen, dan één hele dikke laag.

De voordelen van het schilderen van een dakkapel

Een dakkapel kan veel te verduren krijgen tijdens zware stormen en andere slechte weersomstandigheden. Als er dan een slechte verflaag over het dakkapel ligt zal het ook een stuk sneller beschadigen. Het is daarom ook belangrijk dat een dakkapel geschilderd wordt met een goede verfsoort die op de juiste manier wordt aangebracht. Zo bescherm je je dakkapel tegen schade.

Verf van hoge kwaliteit kan wel 5 tot 6 jaar bescherming bieden. Om deze reden is het dus ook belangrijk om eens in de 5 tot 7 jaar het dakkapel opnieuw te laten verven.

Daarnaast is het ook erg visueel aansprekend om een dakkapel te laten schilderen. Het ziet er namelijk in de meeste gevallen een stuk beter uit. Je kan ook zelf de kleur kiezen die je het wilt geven.

schilderen dakkapel

Dakkapel laten schilderen? Gratis offertes vergelijken!

Ben je op zoek naar een schilder die jouw dakkapel kan schilderen? Door offertes te vergelijken vind je gemakkelijk een schilder in je regio.

Je ontvangt zo snel mogelijk verschillende offertes in je mail. Zo kan je de vakman kiezen die het beste aanbod heeft en tot wel 40% op de kosten besparen. Het is gratis en daarnaast helemaal vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast!

Gratis schilder offertes vergelijken!


Veelgestelde vragen

Hieronder lees je nog de antwoorden op een aantal vragen die vaak aan ons gesteld worden over het schilderen van dakkapellen.

Voor een dakkapel wordt meestal gekozen voor een hoogwaardige lak. Kies dan altijd voor een solventgedragen lak die geschikt is voor buiten. Beits is ook een optie, dan behoud je het natuurlijke karakter van het hout.
Het best is dat de temperatuur tussen de 10 en de 25 graden ligt. Ideaal is rond de 20 graden. Bij vochtig weer of een hoge luchtvochtigheid is het handiger om het verven even uit te stellen, de verf droogt dan veel langzamer. Verf de dakkapel ook niet in de felle zon, want dan droogt de verf juist te snel en dan krijg je geen mooie laag.
Een dakkapel moet je om de 5 à 7 jaar schilderen. De tijd is afhankelijk van de ligging van de dakkapel (bij veel felle zon, droogt de verf sneller), de kwaliteit van de verf en het aantal lagen. Bij een goede kwaliteit verf is het vaak zo dat je langer kunt wachten met een nieuwe verflaag.
Wij raden aan om te kiezen voor een steiger of een hoogwerker en niet de dakkapel te schilderen vanaf een trap. Een trap is niet stabiel en bovendien moet je de trap steeds verplaatsen.
Ja, een dakkapel schilderen is veel werk. Dit komt vooral omdat het niet eenvoudig is om bij de dakkapel te komen en er op hoogte gewerkt moet worden. De voorbereiding om veilig te kunnen werken neemt daarom al veel tijd in beslag, denk hierbij aan het opbouwen van een steiger en zekering met een tuig. Het zelf schilderen van een dakkapel duurt hierdoor vaak een paar dagen. Wanneer je een schilder in gaat schakelen is dit vaak een stuk korter.