Besparen op plafond schilderen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis & vrijblijvend

Home » Plafond schilderen: prijs 2023

Plafond schilderen: prijs 2024

Er is weinig dat de binnenkant van een woning zo doet opknappen als een fris geschilderd plafond. Na een schilderbeurt van je plafond sta je vaak versteld van het verschil. Is het tijd om jouw plafond op te knappen door het netjes te schilderen of te witten? Al dat bovenhandse werk is niet eenvoudig; je plafond laten schilderen door een professional is dus een goede keuze! Een plafond laten schilderen kost gemiddeld tussen de €10,- en €16,- per m2.

In dit artikel lees je alles over het schilderen van je plafond, de prijzen en een aantal handige bespaartips. Op naar een fris plafond!

Wat kost een plafond schilderen?

Het schilderen van plafonds kost ongeveer €10,- tot €16,- per m2. Voor deze prijs heb je een netjes gesausd plafond. De prijs is natuurlijk voor het grootste deel afhankelijk van de oppervlakte van het plafond dat je wilt laten schilderen. Ligt je budget wat lager? Dan kun je ervoor kiezen om je plafond te laten spuiten. Dit kost ongeveer €8,- tot €12,- per m2.

Houten plafonds zijn in sommige gevallen wat arbeidsintensiever vanwege een langere voorbereiding. Daarom kost een houten plafond schilderen ongeveer €15,- per m2.

Slaapkamerplafond laten sauzen: de slaapkamer heeft een oppervlakte van 14m2. De richtprijs bedraagt in dit geval 14 x €10,- = €140,- in een lage inschatting. Het totaalbedrag zal in weinig gevallen hoger uitkomen dan 14 x €16,- = €224,-.

Houten plafond woonkamer verven: een houten plafond laten verven kost ongeveer €15,- per m2. De woonkamer heeft een oppervlakte van 42m2. De kosten zullen in dit geval liggen rond de 42 x €15,- = €630,-.

Kosten plafond schilderen 2024

Oppervlakte plafond (in m2) Richtprijs (incl. arbeid en btw)
5 €50,- tot €80,-
10 €100,- tot €160,-
15 €150,- tot €240,-
25 €250,- tot €400,-
40 €400,- tot €640,-
60 €600,- tot €960,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Je plafond laten schilderen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de schilderkosten!

Wat beïnvloedt de prijs van plafond schilderen?

De richtprijs vertelt lang niet alles over de kosten van deze schilderklus. De oppervlakte is uiteraard de meest bepalende factor, maar de prijs per vierkante meter kan onder invloed van verschillende factoren variëren. We behandelen de meest bepalende hiervan.

1.      Sauzen, spuiten of witten

Bij het plafond laten schilderen gaat het in de meeste gevallen om sauzen: een nieuwe verflaag aanbrengen op het plafond. Het plafond laten sauzen of witten kost ongeveer €10,- tot €16,-. Sauzen kan soms duurder zijn dan witten, omdat de nieuwe kleur meerdere lagen nodig heeft om goed te dekken.

Je plafond laten spuiten kan vooral bij grote oppervlaktes een voordelige keuze zijn. Bij spuiten is het resultaat strak en is een nieuwe verflaag vrij snel aangebracht. Alleen kost hier de voorbereiding meer tijd: er is veel meer nodig om af te plakken: vandaar dat bij kleinere oppervlaktes bijna nooit van deze werkwijze gebruik wordt gemaakt. Je plafond laten spuiten kost ongeveer €8,- tot €12,- per m2.

2.      Verfsoort

Het soort verf dat je gebruikt maakt ook uit voor de totaalprijs. Latexverf wordt voor plafonds het meest gebruikt, maar er zijn grote verschillen tussen de merken en de kwaliteit die ze leveren. Latexverf kost tussen de €5,- en €15,- per liter. Met een liter kun je tot ongeveer 10m2 verven.

3.      Uurtarief of prijs per m2

De uiteindelijke prijs kan ook verschillen op basis van de methode die je schilder gebruikt om de prijs te bepalen. Rekent hij een vaste prijs per m2? Dan liggen de kosten al van tevoren vast. Bij een prijs per uur is deze pas achteraf bepaald. Een schilder rekent tussen €35,- en €50,- per uur.

4.      Type plafond

Bij een betonnen plafond brengt de schilder meestal 2 lagen verf aan om een dekkend resultaat te krijgen. Heb je een houten plafond? Dan kan een andere werkwijze nodig zijn: het is bijvoorbeeld vaak nodig om het oppervlak eerst te schuren. Dit kost dan ook meer werk, wat zich vertaalt in iets hogere kosten. Een houten plafond schilderen kost ongeveer €15,- per m2.

Tips om te besparen

Hoe bespaar je op de verfklus van je plafond? We laten enkele manieren zien waarmee je de prijs voor schilderwerken per vierkante meter kunt verlagen.

  • Laat meerdere verfklussen tegelijk doen. Het scheelt de schilder tijd in zijn reizen en voorbereiding als hij op hetzelfde adres meerdere oppervlakken tegelijk kan schilderen. Bedenk daarom of er ook andere oppervlakken zijn, die ook een verfrissende verflaag kunnen gebruiken. Misschien is de slaapkamer wel aan vernieuwing toe en kan de schilder de slaapkamer schilderen.
  • Help mee in de voorbereiding. Het afplakken is een tijdrovende klus, die dan ook mee de prijs bepaalt. Kun je zorgvuldig te werk gaan en heb je oog voor detail? Dan kun je misschien zelf het afplakken voor je rekening nemen.
  • Maak gebruik van het verlaagd btw-tarief. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geldt voor onderhoudswerkzaamheden in je woning een verlaagd btw-tarief van 6%. Dat maakt de totaalprijs wat aantrekkelijker. Is je woning nog net geen 10 jaar? Dan raden we aan om nog even te wachten met de klus, zodat je later wel van dit tarief gebruik kunt maken.
  • Zelf het hele verfwerk uitvoeren. De grootste kostenbesparing is natuurlijk om zelf het hele werk uit te voeren. Het nadeel is dat je mogelijk garantie op het resultaat en de verf misloopt, die een professionele schilder wel kan geven. Ben je bereid om de handen goed uit de mouwen te steken en heb je vertrouwen in een strak resultaat? Dan bespaar je behoorlijk: reken voor de verf ongeveer €5,- tot €15,- per liter. Uiteindelijk kom je uit op ongeveer €1,- tot €3,- per vierkante meter.

Plafond schilderen prijs

Plafond laten schilderen? Vergelijk offertes!

Laat je je plafond schilderen? Dan kun je het best verschillende offertes opvragen, want er zit soms een groot verschil in de tarieven van schilders.

Start gratis offerteaanvraag!

Met onze gratis offerteserice ontvang je eenvoudig meerdere offertes van schilders op je aanvraag. Kies daarna het beste aanbod en bespaar tot 40% op je klus!

Gratis offertes vergelijken