Pvc ramen schilderen: werkwijze en kosten

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis & vrijblijvend

Home » Pvc ramen schilderen

Pvc ramen schilderen: hoe werkt dat?

Wist je dat je pvc ramen kunt schilderen? Dit vereist wel een andere techniek dan bij het verven van houten ramen. Eén van de voordelen van pvc ramen is dat ze kleurvast zijn, toch kunnen er redenen zijn dat je ze toch graag een andere kleur wilt geven.

Lees verder om meer te lezen over het schilderen van ramen van pvc, de kosten en waar je op moet letten.

Pvc ramen schilderen: korte info

 • Pvc ramen kunnen geschilderd worden, maar dit is niet gemakkelijk. Je hebt speciale verf nodig en het vereist een aantal stappen van het ontvetten, schuren tot het verven.
 • Werkwijze schilderen: ontvetten van de ramen, licht opschuren van het materiaal, opnieuw schoonmaken en daarna verven. Er zijn vaak meerdere lagen nodig voor een goede dekking.
 • Het best is om een schilder in te schakelen voor het mooiste resultaat.
 • De ramen van pvc schilderen kost ongeveer €15,- tot €25,- per raam. Een schiler kost gemiddeld €35,- en de €50,- per uur.

Wat kost het schilderen van pvc ramen?

Over het algemeen kost een schilder tussen de €35,- en de €50,- per uur afhankelijk van het schilderwerk. Binnen zal het goedkoper zijn dan buiten, maar aangezien het schilderen van pvc ramen zowel binnen als buiten gebeurt, zal de prijs tussen deze indicatie zitten.

Daarnaast hangt de prijs ook af van het aantal ramen dat geschilderd moeten worden. De prijs voor het schilderen van ramen zit tussen de €15,- tot €25,- euro per raam. Deze prijs is afhankelijk van de grootte van de ramen.

Ga vooraf dat er geschilderd wordt een afspraak maken over hoe er betaald zal worden. Als je een vaste prijs wilt, is het vaak gemakkelijker om per raam te betalen.

Prijzen in 2024

Schilderklus

Prijs

Schilder voor schilderwerk

tussen de €35,- en de €50,- per uur

Pvc ramen schilderen

tussen de €15,- tot €25,- euro per raam

* Deze prijzen zijn gemiddeld genomen en kunnen afwijken van de exacte prijzen.

Kan je pvc ramen schilderen buiten?

Ja, het is mogelijk om pvc ramen te schilderen, maar het vereist zorgvuldige voorbereiding. Pvc heeft van nature een glad oppervlak, waardoor hechting moeilijk kan zijn. Kies de juiste verf dat op gladde oppervlakken kan en gebruik altijd een primer. Let op dat sommige verfsoorten UV-bestendig moeten zijn om de kleur te behouden.

Pvc ramen kun je niet schilderen bij grote beschadigingen. Deze beschadigingen blijf je zien, ook na het verven. Sommige soorten pvc maken het schilderen erg moeilijk, omdat verf door additieven niet kan hechten. Raadpleeg daarom altijd de informatie van de fabrikant.

Overweeg professioneel advies en hulp voor het beste resultaat en duurzaamheid.

Welke pvc ramen kunnen geschilderd worden?

Er zijn verschillende soorten pvc die gebruikt worden voor de ramen. Zo heb je gecoate pvc en pvc met een kunststof folie. Gecoate pvc ramen kunnen wel geschilderd worden. Deze hebben namelijk geen decoratieve folie over zich heen en hierdoor kan de verf goed hechten.

Het schilderen van pvc ramen met kunststof folie wordt echter een lastigere klus. Door de folie die over de ramen heen zit is de kans dat het succesvol geschilderd kan worden een stuk lager. De reden hiervoor is, is dat de verf een stuk minder goed zal hechten op de folie. Het wordt daarom ook aangeraden om de pvc ramen met een folielaag te laten opknappen door een nieuwe folielaag aan te brengen.

PVC ramen schilderen

Hoe pvc ramen verven?

Wil je zelf je pvc ramen verven? Dit proces vereist een zorgvuldige voorbereiding en kennis voor een mooi resultaat.

Dit heb je nodig voor het schilderen:

 • Reinigingsmiddel en ontvettingsmiddel
 • Een zachte doek
 • Kwast en roller
 • Schuurpapier, zeer fijn
 • Primer en lak

Een paar aandachtspunten:

 • Schilder de ramen niet in de felle zon. De verf droogt dan te snel.
 • Gebruik een goede kwaliteit lak voor een mooi resultaat.
 • Laat alle lagen verf goed drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt.
 • Schilder het gehele raam in één keer om aanzetten en overlappingen te vermijden.

Hier volgt een uitgebreid stappenplan om pvc ramen succesvol te schilderen.

1. Reinig de ramen

Begin met het grondig reinigen van de pvc ramen. Zorg ervoor dat al het vuil, stof, vuil en vet van de ramen is verwijderd. Gebruik hiervoor een mild reinigingsmiddel en een zachte doek of een spons. Gebruik geen harde borstels of schuursponsjes, want deze laten krassen achter op het materiaal.

2. Ramen licht schuren

Door de ramen licht te schuren, hecht de verf gemakkelijker. Gebruik hiervoor schuurpapier met een fijne korrel, want anders krijg je te diepe krassen. Maak na het schuren de ramen opnieuw schoon, zodat er geen stof meer op zit.

Deze stap is niet altijd nodig, bekijk hiervoor de instructies op de grondverf en lak.

3. Breng een grondlaag aan (primer)

Vervolgens breng je een grondlaag aan, een primer. De primer moet minstens 6 uren drogen, dus we raden aan om dit een dag van tevoren al te doen.

Kies een primer dat speciaal voor gladde oppervlakken is. Soms is het nodig om de grondlaag nog licht op te schuren na het drogen, bekijk hiervoor de instructies op de verf.

4. Verf de ramen

Kies voor het verven van de ramen een verf van goede kwaliteit. Je hoeft dan minder lagen aan te brengen en de verf blijft langer mooi. Het mooiste resultaat krijg je door te verven met een kwast. Meestal heb je 2 lagen nodig.

Welke verf voor pvc ramen?

Als je dus de geschikte soort pvc ramen hebt om te schilderen moet je nu nog de juiste verf hebben. Je kunt pvc namelijk niet met alle verfsoorten schilderen. De verf die hier het meest geschikt voor is, is solventgedragen verf die op basis is van polyurethaan-alkydhars.

Deze verfsoort is geschikt voor gebruik op metaal en kunststof en pvc is een soort kunststof. Je hebt daarnaast ook nog een goede hechtprimer nodig. Het is namelijk het beste als je verf hebt die krasvrij is, goed tegen slechte weersomstandigheden kan en ook elastisch is.

We raden aan om nooit te gaan kiezen om de goedkoopst mogelijke verf te gebruiken wanneer je pvc ramen gaat schilderen. Hoe beter de kwaliteit van de verf hoe langer het zal blijven zitten en hoe beter de pvc ramen dus beschermt zullen zijn.

Pvc raam schilderen of kiezen voor folie?

In plaats van een pvc raam schilderen is het ook mogelijk om te kiezen voor een folie. Dit is vooral geschikt voor pvc ramen die voorzien zijn van structuurfolie. Het opnieuw wrappen van de ramen is goedkoper dan verven en geeft een mooi resultaat, want de folie hecht gemakkelijker dan verf.

Bij een nieuwe folie is het ook mogelijk om te kiezen voor een structuur zoals hout. Nieuwe folie gaat ongeveer 10 jaar mee. Ramen buiten moet je na 5 à 7 jaar weer schilderen.

Wanneer is vervangen beter?

Door de pvc ramen te verven kun je de ramen een verbeterde uitstraling geven, toch is het in sommige gevallen beter om de ramen te vervangen. Kies voor vervangen wanneer je ook de isolatie van het raam of het glas wilt verbeteren. Met goed isolerende ramen voorkom je veel warmteverlies en bespaar je op je energiekosten. Kies ook voor vervangen wanneer de ramen sterk verouderd zijn.

Houd er rekening mee dat wanneer je eenmaal de pvc ramen gaat schilderen, je dit altijd moet herhalen. Verf gaat na verloop van tijd bladeren, verdrogen en verkleuren. Verf buiten moet je ongeveer om de 5 jaar vernieuwen en binnen moet dit ongeveer om de 7 à 10 jaar.

pvc ramen verven

Pvc ramen laten schilderen? Een goede keuze!

Met professionele schilders zijn jouw pvc ramen in een mum van tijd geschilderd. Ben je op zoek naar een geschikte schilder? Maak dan gebruik van de offerteservice!

Gratis schilder offertes vergelijken!